Uutisviikko

◼	Taiteilijan näkemys  Britannian ja Euroopan  yhdistävästä kannaksesta.
Taiteilijan näkemys Britannian ja Euroopan yhdistävästä kannaksesta.

tiede

Se alkuperäinen Brexit

Ison-Britannian ero Euroopasta tapahtui noin 160 000 vuotta sitten.

Britannia oli 450 000 vuotta sitten vielä tiukasti kiinni Manner-Euroopassa. Sen kaakkoiskulmasta kulki maasilta Luoteis-Ranskaan. Sitten yhteys murtui, ja Iso-Britanniasta tuli saari.

”Se oli Brexit 1.0, jota tosin kukaan ei äänestänyt”, professori Sanjeev Gupta Lontoon Imperial Collegesta sanoo.

Gupta kollegoineen selvitti, miten muinainen ero tapahtui. Tutkijat tarkastelivat kaikuluotauksen, monikeilauk­sen ja seismisen reflektioluotauksen avulla tehtyjä karttoja Englannin kanaalin pohjanmuodoista ja vertailivat niitä kerrostumien happi-isotooppi-ajoituksiin.

Näyttää siltä, että eroosio kalusi Britannian irti kahdessa vaiheessa, ryhmä raportoi Nature Communications -lehdessä.

Liitukivikannas Britannian ja Ranskan välillä toimi jättimäisenä patona. Elster-jääkaudella sen toisella puolella oli järvi, joka oli muodostunut Pohjanmerta peittävän jäätikön sulamisvesistä. Toisella puolella oli nykyinen Englannin kanaali, joka tuolloin oli kuivaa tundraa.

450 000 vuotta sitten jääjärvi alkoi vuotaa yli. Jättimäiset putoukset nakersivat kannaksen kiveä ja porasivat sata metriä syviä koloja kanaalin kallioon. Jäljet näkyvät edelleen merenpohjassa seitsemän altaan ketjuna Doverin ja Calaisin välillä.

Vettä ryöppysi kanaaliin, mutta tämä ei vielä puhkaissut maasiltaa kokonaan. Tarvittiin megatulva, ennen kuin Doverinsalmi avautui. Sen ajankohta on epäselvä, mutta nilviäisfossiilit viittaavat siihen, että lopullinen irtautuminen olisi tapahtunut noin 160 000 vuotta sitten.

Ajoitus istuisi Saale-jääkauteen, tutkijat huomauttavat. J

Kirsi Heikkinen

◼	Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Ulkomaat

Niskalenkki Kiinasta?

Donald Trumpin Kiina-linja muuttuu viikoittain.

Mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oikeasti ajattelee Kiinasta? Se ehkä selvinnee, kun Kiinan presidentti Xi Jinping ja Trump neuvottelevat Xin Yhdysvaltain-vierailulla.

Trumpin Kiina-linja on vaihdellut viikoittain, ihmettelee kansainvälisen politiikan yliopistonlehtori Mikael Mattlin. Presidentin hallinnon arvaamattomuus on ollut keskeinen epävarmuustekijä maiden suhteissa.

Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman suurimmat talousmahdit. Trumpin mukaan Yhdysvallat ei voi enää suostua vaihtotaseen alijäämään ja työpaikkojen menetykseen: amerikkalaisyritysten pitäisi etsiä ”uusia vaihtoehtoja”.

”Trumpin hallinnon sisällä käydään kamppailua siitä, millaista talouspolitiikkaa Kiinan kanssa pitäisi tehdä”, Mattlin sanoo.

Myös suhtautuminen ilmastonmuutokseen jakaa maita. Kiina tahtoo puhtaan energian supervallaksi, Yhdysvallat hakee energiaomavaraisuutta hiilivoimasta. J

Milka Valtanen