Uutisviikko

◼	Kuntavaalien ennakkoäänestys loppui 4. huhtikuuta.
Kuntavaalien ennakkoäänestys loppui 4. huhtikuuta.

vaalit

Kiitos ei politiikalle

Nuoret eivät innostu kuntavaaleista.

Politiikka ei kiinnosta nuoria. Viime kuntavaaleissa alle 25-vuotiaista äänestäjistä vain vajaa kolmasosa äänesti.

Nuoret aikuiset, 25–34-vuotiaat, astelivat uurnille hieman useammin, mutta silti tämänkin ikäryhmän äänestysaktiivisuus jäi 40 prosenttiin.

Nuorten usko perinteiseen puoluepolitiikkaan on pikku hiljaa rapistunut. Vihreät on ainut puolue, jonka jäsenten keski-ikä on alle 50.

Samaan aikaan kun nuorten äänestysinto laskee, valtaavat yli 50-vuotiaat miehet ehdokaslistoja, vaalikahvitilaisuuksia ja poliittisia foorumeita.

Kehitys on pelottavaa. Miksi nuoria ei vieläkään kiinnosta?

Kuntavaalien laihaa suosiota selittää osittain se, että harva on nuorena sitoutunut omaan kuntaansa.

Leo Kurkinen, 22, on muuttanut opiskelupaikan vuoksi Lappeenrannasta Joensuuhun. Hän ei aio äänestää, koska ei tunne paikallisia poliitikkoja tai heidän ajatuksiaan.

”Jos asuisin vielä kotikaupungissani, äänestäisin oikein mielelläni.”

Kurkinen aikoo muuttaa pois opiskelupaikkakunnalta heti valmistumisensa jälkeen.

Jos kuitenkin joku pitäisi valita, puolue ajaisi ehdokkaan yli. ”Vaikka jollakulla olisi hyviä ajatuksia, ei hän voi jyrätä puolueen linjaa. Valitsisin ensin sopivan ehdokkaan, mutta jos puolue olisi huono, miettisin uudelleen.”

Opiskelijat ovat olleet ennakkoäänestyksessä laiskoja: harvempi kuin joka kuudes opiskelija kävi äänestämässä ennakkoon viime kuntavaaleissa 2012. Mitä korkeampi koulutusaste, sitä todennäköisemmin opiskelija äänesti.

Jos nuori ei seuraa politiikkaa, vaalien alla saa helposti informaatioähkyn. Netti on pullollaan tenttejä, väittelyitä ja vaalikoneita.

Katja Reponen, 21, ei äänes­tä, koska ei ole omasta mielestään tarpeeksi perehtynyt asiaan. ”Voisin äänestää siinä tapauksessa, että olisin tutustunut ehdokkaisiin ja löytäisin heidän joukostaan sopivan.”

Jos Reponen äänestäisi, ehdokas olisi hänelle tärkeämpi kuin puolue.

”Minulla ei ole aikaa eikä rehellisesti sanottuna sen suurempaa kiinnostusta perehtyä asiaan. Ehkä tämä on vähän lapsellista ajatella näin.”

Ehdokkuuskaan kuntavaaleissa ei ole nuorten mielestä yhtä hohdokasta kuin aiem­min. Alle 30-vuotiaita on ehdolla valtuustoihin nyt vähemmän kuin aikoihin. Miespuolisia ehdokkaita on hieman alle 2 500, naisia vain 1 700.

Muutama vaali sitten tilanne oli parempi: esimerkiksi vuoden 2004 kuntavaaleissa nuoria miespuolisia ehdokkaita oli 2 700, naisia yli 2 300.

Kymmenessä vuodessa erityisesti nuorten naispuolisten ehdokkaiden määrä on romahtanut.

Miksi naiset eivät pyri valtuustoon samalla innolla kuin miespuoliset ikätoverinsa? J

Sanna Ihalainen

Ville Pernaa, Tuomo Lappalainen ja Pekka Ervasti.
Ville Pernaa, Tuomo Lappalainen ja Pekka Ervasti.

vaalit

Valvo vaalit SK:n kanssa

Tutut toimittajat kommentoivat suorana somessa.

Suomen Kuvalehden toimitukseen kokoontuu sunnuntaina 9. huhtikuuta vaaleja valvomaan kolme tuttua miestä: päätoimittaja Ville Pernaa sekä politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Pekka Ervasti.

Kolmikko tunnetaan kiinnostavista, osuvista ja hersyvistä kommenteistaan.

Näytämme heidän vaali­valvojaisiaan välillä suorana lähetyksenä Twitterissä ja Facebookissa. Ensimmäinen lähetys alkaa kello 19.40, ja sen jälkeen olemme live-tilassa pitkin iltaa.

Suorien lähetysten välillä kommentointi SK:n Twitter-­tilillä jatkuu. Puolueiden vaalivalvojaisista raportoivat toimittajamme Vappu Kaarenoja, Aurora Rämö ja Heikki Vento.

Koosteen some-seurannasta löydät myös sivulta Suomenkuvalehti.fi. J