Uutisviikko

◼	Myös elintavat  vaikuttavat syöpään sairastumiseen.
Myös elintavat vaikuttavat syöpään sairastumiseen.

tiede

Syöpä on pitkälti sattumaa

Elintavat vaikuttavat mutaatioista vain pieneen osaan, ainakin tilastollisesti.

Valtaosa syöpää aiheuttavista mutaatioista syntyy sattumanvaraisesti, toteavat yhdysvaltalaistutkijat Science-lehdessä.

Tutkimus tukee aiempaa havaintoa, jonka mukaan yhdysvaltalaisten syöpien yleisin syy on solujen normaalissa jakautumisessa tapahtuvat ”kirjoitusvirheet” – toisin sanoen huono tuuri.

Nyt apulaisprofessori Christian Tomasetti Johns Hopkinsin yliopistosta selvitti kollegoineen asiaa aineistosta, jossa oli edustettuna peräti 4,6 miljardia ihmistä eli yli puolet koko maailman väestöstä.

Syöpiin vaikuttavia tekijöitä luodattiin 423 kansainvälisestä rekisteristä, joihin on koottu tietoja 69 maasta. Työssä hyödynnettiin myös kudostutkimuksia.

Tutkijoiden kehittämä matemaattinen malli osoitti, että tarkasteltujen 32 syöpätyypin mutaatioista 66 prosenttia oli dna:n kopioinnissa syntyneitä virheitä ja 29 prosenttia johtui ympäristötekijöistä. Viisi prosenttia mutaatioista oli perinnöllisiä.

Tulos selittää, miksi syöpä iskee usein sellaiseenkin ihmiseen, joka elää terveellisesti ja jonka suvussa ei ole syöpiä.

Toisaalta tämä ei tarkoita, että elintavoilla ei olisi merkitystä. Ensinnäkin tutkimus on tilastollinen. Toiseksi esimerkiksi keuhkosyövän mutaatioista 65 prosenttia on laskennallisestikin ympäristöperäisiä. Eniten niitä aiheuttaa tupakointi.

”Syöpä, jonka mutaatioista puolet on satunnaisia, voi silti olla ehkäistävissä. Sairastumiseen riittää vain harvoin yksi mutaatio”, tutkijat kirjoittavat. J

Kirsi Heikkinen

◼	Ehdokas lupaa.
Ehdokas lupaa.

Kotimaa

Kaikkea hyvää

SK kävi läpi yli 13 000 ehdokkaan vaalilupaukset.

Tulevat kuntapäättäjät lupaavat kaikkea hyvää lapsille ja nuorille. Ehdokkaat puolueeseen katsomatta vakuuttavat kuulevansa kuntalaisia, perehtyvänsä asioihin ja tekevänsä yhteistyötä yli puoluerajojen.

Suomen Kuvalehti kävi läpi Ylen ja SK:n vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden vaalilupaukset. Puoluekohtaiset sanapilvet kuvaavat, mistä puolueissa puhutaan. Sanapilvet voivat myös toimia yhteiskunnan ilmapuntareina, sanoo retoriikantutkija Jouni Tilli.

Vasemmistopuolueiden ja kokoomuksen ehdokkaat puhuvat lupauksissaan so­siaali- ja terveydenhuollosta. Sote-uudistusta ajavassa keskustassa puhutaan mieluummin hyvinvoinnista.

Maahanmuutto ja turvapaikanhakijat tai kuntien talous eivät nousseet lupauksissa tärkeiksi teemoiksi. Yhteensä 65 ehdokkaan lu­paus on olla lupaamatta mitään.

Jouni Tillin mukaan vaalilupaukset ovat oma retoriikan lajinsa, jossa vastuu siirtyy yleisölle. J

Milka Valtanen