Uutisviikko

Koonnut Jarmo Raivio

Tarhauskielto eduskuntaan

Turkistarhauksen kieltämistä ajava kansalaisaloite jätettiin eduskunnalle. Sen on allekirjoittanut vajaa 70 000 ihmistä, eduskuntakäsittelyyn tarvitaan 50 000 allekirjoitusta. Kyseessä on ensimmäinen eduskuntaan asti päätynyt kansalaisaloite. Aloitteen jättäminen ei tarkoita, että eduskunta välttämättä kieltäisi tarhauksen.

Suomalainen ydinvalvojaksi

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tero Varjoranta siirtyy Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n apulaispääjohtajaksi. Suomalaisen vastuulla on esimerkiksi Iranin sekä Pohjois-Korean ydinohjelmien valvonta.

HIV parani

Heti syntymän jälkeen aloitettu estolääkitys paransi amerikkalaisen pikkutytön HIV-tartunnan. Estolääkitystä käytetään yleisesti HIV-infektion pitämiseen kurissa, mutta itse tautia on pidetty käytännössä parantumattomana. Tutkijoiden mukaan tapaus vaatii vielä lisätutkimuksia.

Öljyjuoppo Kiina

Kiina nousi Yhdysvaltain ohi maailman suurimmaksi öljyntuojaksi. Nopeasti kasvava Kiina kuluttaa yhä enemmän öljyä, Yhdysvallat taas tuottaa sitä ennätyksellisen paljon kotimaassa. Tuotanto on kasvanut, kun vaikeasti hyödynnettäviin liuskeöljyn ja -kaasun esiintymiin on päästy käsiksi.

Lisää miljardöörejä

Meksikolainen Carlos Slim (kuvassa) säilytti 73 miljardin dollarin omaisuudellaan ykköspaikan maailman rikkaimpien listalla. Talouslehti Forbes löysi maailmasta 1 426 miljardööriä. Suomesta listalle päätyi Koneen suur­omistaja Antti Herlin, jonka omaisuudeksi lehti arvioi 3,1 miljardia dollaria.

Hukkuva Talvivaara

Talvivaaran kaivos ryhtyi juoksuttamaan vettä kaivoalueelta lähivesistöihin. Tavoitteena on päästä eroon vedestä, joka on täyttänyt esimerkiksi kaivoksen malmilouhoksen. Kaivosalueella on ylimääräistä vettä jopa seitsemän miljoonaa kuutiota, eli kolmisen tuhatta uima-altaallista. Yhtiöllä on lupa 1,8 miljoonan kuution juoksutuksiin.

Vauvat vaihtuivat

Poliisi tutkii tapausta, jossa kaksi poikavauvaa vaihtui keskenään Keski-Suomen keskussairaalan synnytysosastolla. Toisen vauvan vanhemmat ehtivät kotiin asti ennen kuin huomasivat, että heillä oli väärä lapsi. Sairaalan mukaan viikonloppu oli poikkeuksellisen kiireinen.

Kyprokselle paketti

Euromaiden valtiovarainministerit lupasivat Kyprokselle pelastuspaketin, jonka arvo saattaa nousta 17 miljardiin euroon. Pikkuinen saarivaltio taas lupasi, että riippumattomat tarkastajat pääsevät tutkimaan epäilyjä maan pankkien rahanpesusta. Paketista sovitaan lopullisesti vasta, kun tarkastajien työ on valmis.

KUVAT © LEHTIKUVA, SPL / SKOY, AP / LEHTIKUVA JA REUTERS / LEHTIKUVA

”Emme voi ratkaista kasvuongelmia kasaamalla uutta velkaa vanhan päälle.”

Talouskomissaari Olli Rehn, Der Spiegel 3.3.

”Merisalo oli liekeissä, kun politiikassa tapahtui jotain. Hän ei hillitse itseään.”

Ilkka Kanerva liikemies Arto Merisalosta Helsingin hovioikeudessa 5.3.

”Grillo on kuin hahmo näytelmästäni.”

Nobelisti Dario Fo protestijohtaja Beppo Grillosta, The Guardian 2.3.

viikko lukuina

Tuloveroa kerättiin 

24,8

miljardia euroa 2012.


Yhteisöveroa kerättiin

4,1

miljardia euroa 2012.

Lähde: Tilastokeskus, alustava tieto. © LEHTIKUVA