Uutisviikko

◼	Aleksei Navalnyi puhui murhatun Boris Nemtsovin perustaman Solidarnost-liikkeen kokouksessa  12. helmikuuta.
Aleksei Navalnyi puhui murhatun Boris Nemtsovin perustaman Solidarnost-liikkeen kokouksessa 12. helmikuuta.

Ulkomaat

Navalnyi ei luovuta

Venäjän opposition kärkihahmo aikoo haastaa Putinin vuoden 2018 vaaleissa.

Presidentti Vladimir Putinin kovaäänisin arvostelija Aleksei Navalnyi, 40, pyrkii edelleen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 vaaleissa. Hän on avannut kampanjatoimistot Moskovaan ja Pietariin ja koonnut yli 25 000 vapaaehtoista työntekijää kampanjatiimiinsä.

Navalnyi tuomittiin viime viikolla talousrikoksista viideksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Tuomion arveltiin estävän hänen ehdokkuutensa, sillä Venäjän laki kieltää vankilaan tuomittuja hakeutumasta julkisiin virkoihin.

Navalnyi on koulutukseltaan juristi. Hän aikoo viedä tapauksensa perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Navalnyin mukaan laki ei koske ehdonalaisia tuomioita. Hän uskoo, että viranomaiset sallivat vaaleihin osallistumisen. Muussa tapauksessa vaalit menettäisivät lopullisesti uskottavuutensa.

Oikeuden mukaan Navalnyi kavalsi 16 miljoonaa ruplaa kirovilaisesta metsäyhtiöstä toimiessaan alueen kuvernöörin neuvonantajana. Tuomio oli täsmälleen sama kuin neljä vuotta sitten. Asia otettiin uuteen käsittelyyn sen jälkeen kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli arvostellut tuomiota ”mielivaltaiseksi”.

Navalnyi itse on kiistänyt syyllisyytensä. Hän pitää tuomiota poliittisena.

Edellisen tuomion jälkeen Navalnyin annettiin osallistua Moskovan pormestarinvaaleihin, koska Kremlin tukeman Sergei Sobjaninin voittoa pidettiin etukäteen varmana ja vaalien haluttiin näyttävän rehellisiltä. Navalnyi sai virallisten tulosten mukaan 27 prosenttia äänistä, vaikka hänen kampanjaansa häirittiin eikä häntä päästetty tiedotusvälineisiin. J

Teppo tiilikainen

koulutus

Abi, nyt tärppää!

Suomen Kuvalehti kokosi lukupaketin kevään kirjoituksiin.

Toimitus kokosi ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville joukon juttuja, joiden avulla voi valmistautua kevään kokeisiin.

Paketti sisältää yli 150 Suomen Kuvalehden juttua ja päivittyy jatkuvasti.

Jutut on valittu kuuden lukio-opettajan vinkkien perusteella. Eri aineiden opettajat pohtivat, mitä teemoja kevään ylioppilaskirjoitukset voisivat todennäköisesti käsitellä.

Tärppeihin on koottu oppiaineittain ja teemoittain juttuja, jotka liittyvät ajankohtaisiin aiheisiin, kuten vaikkapa Suomi 100 -juhlavuoteen, informaatiosotaan, lajien sukupuuttoon tai ravitsemuskeskusteluun.

Listalla on niin uutisia, laajoja artikkeleita kuin mielipidekirjoituksiakin.

Opettajat neuvovat myös, että yksittäisiin tärppeihin ei kannata luottaa. Lukemalla monipuolisesti voi syventää omia tietojaan, parantaa argumentointiaan ja osoittaa seuraavansa ajankohtaisia ilmiöitä.

Lukemalla kehittyy myös taito erottaa olennainen epäolennaisesta. J

Sanna Ihalainen