UKKOLA

Tipaton tammikuu

Pakina

Näinä pakkasten ja nietosten aikoina ei uskoisi, että hangen alla käy kuhina. Kuopiolaiset tiedemiehet ovat käyneet siellä katsomassa ja löytäneet tuhansittain elukoita: hyönteisiä, hämähäkkejä, matoja, selkärankaisia, nivelkärsäisiä, niveljalkaisia, nivelpäisiä ja nivelhäntäisiä – eksoottisemmista luojan luomista puhumattakaan. Eivätkä nämä otukset suinkaan makaa reporankana talviunessa, vaan bailaavat päivät pääksytysten, eritoten pakkaspäivinä.

Mitenkö se on mahdollista? Viinan voimalla tietysti, sanovat tutkijat totuudenmukaisesti, joskin epäkorrektisti. Talviötökät nimittäin osaavat poistaa elimistöstään pakkasella vettä ja kehittää tilalle pakkasnestettä, glykolia tai muuta alkoholia. Silloinpa ei hyppyhäntäisen hyppyhäntä jäädy, vaan iloisena loikkii hän kännissä kuin nokikana jopa koko talven yli, erityisesti tammikuun ajan.

Tämä uskomaton tarina olisi uskomaton, ellei lehtemme olisi saanut siihen vahvistusta Tipato-nimiseltä lumivaaksiaiselta. Hän vahvisti asian 24 asteen pakkaspäivänä yli puolimetrisen hangen alta Nuuksiosta myöntämässään sähköpostihaastattelussa. ”Näin on. Kännissä ollaan täällä koko tenuremmi. Se alkoi jo marraskuussa, kun tuli ensimmäiset pakkaset ja tää yksi tynkäsiipiripsiäinen – Arnold nimeltään – paleltui kuoliaaksi, kun se oli ihan vesissään vielä. Pakko siinä oli meidän muiden ruveta vaihtamaan nesteitä ja äkkiä. Jouluna oltiin jo ihan tillin tallin joka sorkka, jos nyt meikäläisen sorkista voi puhua. Ja näin on mennyt kohta tammikuukin, ja tuskinpa tässä selvää päivää nähdään ennen pääsiäistä”, toteaa Tipato, mutta jatkaa: ”Siitä on kyllä ollut poikien kanssa puhetta, että onko tämä tällainen ihan kelvollista elämää. Ei me nyt missään oleskeluyhteiskunnassa eletä, kun on kaikenlaista säpinää, mutta voitaisiin varmaan olla paremminkin hyödyksi. Vaikka että ruvettaisiin jollekin huoltoasemalle porukalla toimittamaan pakkasnesteitä. Tai Alkolle jotain. Eihän meistä kenestäkään paljon irtoa, mutta jos vaikka miljoona meikäläistä tuottaa millilitran viikossa, niin siitä kertyy äkkiä hehtolitratolkulla täyttä ainetta. Jäämme odottamaan tarjouksia.” 

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

KUVA © Janne Tervamäki

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 4/1963
Joel Rinne vietti 45-vuotistaiteilijajuhlaa Shaw’n Caesarina.

SK 4/1973
Kannen aiheina mm. näyttelijä Sylvi Salonen ja Kiinan jätti­armeija.

SK 4/1983
Verojohtaja Lauri Honkavaara kertoo, miten vero­ilmoitus jätetään ilman kyyneleitä.