Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Pakolaisohjaaja saa vuotaa kuiviin rauhassa

Blogit Bagdadista pohjoiseen 11.3.2017 10:44
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Me vastaanottokeskuksen työntekijät olemme hengenvaarassa koko ajan. Meitä eivät niinkään uhkaa turvapaikanhakijat vaan viranomaispäätökset. Uusmaalaiset pelastustyöntekijät osoittivat sen meille karulla tavalla kuluneella viikolla.

Ystäväni on vapaaehtoisena eräässä uusmaalaisessa vastaanottokeskuksessa, samassa, jonne yksi entinen asukkaamme muutti. He kertoivat minulle tapahtumasta, joka järkytti minua monella tavalla.

 

Rautatientorilla hirttäytymistä yrittänyt turvapaikanhakija ei ollut ainoa, joka yritti viime viikolla riistää henkensä. Ystäväni vokissa (= vastaanottokeskuksessa) asukas viilsi auki molemmat ranteensa ja yritti katkaista myös kaulavaltimonsa.

Vokin työntekijät ryntäsivät tyrehdyttämään verenvuotoa ja yrittivät pitää asukasta hengissä siihen asti, kun hälytetty apu ehtisi paikalle.

Pian pihaan saapuikin VPK:n ensivasteyksikkö ja hetken kuluttua helikopteri lääkäreineen ja vielä ambulanssikin.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei yksikään pelastushenkilöstöstä suostunut tulemaan sisään vastaanottokeskukseen ennen kuin poliisi ehti paikalle turvaamaan heitä, vaikka paikalla oli riittävästi vartijoita eikä kukaan keskuksen asukkaista käyttäytynyt mitenkään uhkaavasti.

Poliisia odotettiin kaksikymmentä minuuttia.

Lääkärit ja ensihoitajat seisoivat pihalla tumput suorina, kun keskuksen työntekijät yrittivät pitää hengissä kuiviin vuotavaa miestä.

Yksiköt kieltäytyivät auttamasta kuolevaa ihmistä.

Edellä kuvattu on totta, useasta lähteestä varmistettua tietoa. Seuraava on arvailua, koska meillä tavallisilla työntekijöillä ei ole oikeutta kysellä ylempien ihmisten aivoituksia.

Koska kaikki eri yksiköt kieltäytyivät auttamasta kuolevaa ihmistä, päättelen, että kyse on ylemmältä taholta tulleesta turvallisuusmääräyksestä, jota suomalaiset noudattavat järkkymättömän kirjaimellisesti käyttämättä omaa kykyään ajatella ja arvioida tilanteita itse.

Me olemme hyvin käskettävää kansaa. Täytyy toivoa, etteivät meitä koskaan ryhdy käskemään sellaiset hirviöt ja sellaiset lainsäätäjät, joita Euroopan historiassa on aina välillä ollut liikkeellä.

 

Haluaisin tietää, koskevatko nämä viranomaismääräykset vain vastaanottokeskuksia vai kieltäytyvätkö lääkärit ja ensihoitajat tulemasta myös vaikkapa kauppakeskuksiin?

Onko kyse siitä, että he pitävät vastaanottokeskusten muualta tulleita asukkaita niin vaarallisina, ettei näiden ulkomaalaisten (ja muslimien ja tummempi-ihoisten) keskelle voi mennä pelastaman ihmishenkeä ilman poliisisaattuetta?

Vai onko kyse siitä, että turvapaikanhakijan henki ei ole niin kallis?

Jos joku olisi puukottanut vokin työntekijää, olisiko hänkin saanut kuolla rauhassa lääkärin seistessä oven ulkopuolella? Tai jos työntekijä olisi kompastunut portaissa tai saanut sydänkohtauksen? Olemmeko mekin täysin vailla turvaa työskennellessämme vastaanottokeskuksissa?

Jos vastaanottokeskukset todella ovat noin vaarallisia paikkoja viranomaisten mielestä, miten kukaan ylipäätään voi työskennellä vastaanottokeskuksissa ilman poliisivartiota? Eikö vastaanottokeskusten työntekijöiden henki ole minkään arvoinen?

Entä vapaaehtoiset? Pitäisikö heidän toimintansa vastaanottokeskuksissa estää kokonaan?

 

Haluaisin tietää, mitä annetuissa viranomaisohjeissa sanotaan.

Haluaisin, että eduskunnan oikeusasiamies ottaisi kantaa annettujen ohjeiden lainmukaisuuteen.

Haluaisin myös, että yritysten, kaupunkien ja SPR:n johto ottaisi selvää, kuinka suuressa vaarassa vastaanottokeskusten työntekijät ovat. En puhu siitä ”vaarasta”, jonka turvapaikanhakijat muodostavat, vaan siitä, joka syntyy viranomaisten piittaamattomuudesta.

Haluan kovasti tietää, onko meillä mahdollisuutta saada apua, jos meille sattuu jotakin työpaikallamme?

Ja ennen kaikkea haluan tietää, onko Suomessa hylätty kokonaan ajatus kaikkien ihmisten yhteisistä ihmisoikeuksista.