Trumpin uran vakavin skandaali: Ukraina-painostus voi viedä hänet valtakunnanoikeuteen

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Presidentti Donald Trumpin yritys painostaa Ukrainan hallintoa tutkimaan ex-varapresidentti Joe Bidenin ja hänen poikansa mahdollisia liiketoimia maassa on Trumpin poliittisen uran vakavin skandaali. Demokraattien on pian pakko harkita Trumpin haastamista valtakunnanoikeuteen.

Nimettömänä pysyttelevän tietolähteen mukaan Trump toistuvasti yritti painostaa Ukrainan presidenttiä toimimaan Trumpin haluamalla tavalla. Trumpin motiivit ovat selkeät. Hän halusi Ukrainan hallinnon keräävän materiaalia, joka auttaisi häntä vuoden 2020 vaaleissa.

Jätän Trumpin toimien mahdollisen laittomuuden lakimiesten arvioitavaksi, mutta kyseessä on vähintäänkin moraalisesti arveluttava teko, joka rikkoo monivuosisataista amerikkalaista perinnettä.

Amerikkalaisen politiikan keskeisiin periaatteisiin kuuluu, että sisäpolitiikka loppuu maan rajojen myötä. Toimiessaan ulkomaalaisten kanssa presidentti edustaa Yhdysvaltoja, ei puoluetta tai omaa itseään.

Trump viittaa perinteille kintaalla. Sekä Trump että hänen asianajajansa Rudi Giuliani ovat julkisesti myöntäneet keskustelleensa Bideneistä Ukrainan edustajien kanssa.

 

Trumpin toimet pakottavat demokraatit harkitsemaan valtakunnanoikeutta. Yritys rekrytoida vierasta valtiota auttamaan hänen uudelleenvalinnassaan on moraaliton ja shokeeraava jopa Trumpin mittakaavalla.

Tuoreet uutiset sanovat Trumpin pysäyttäneen liki 400 miljoonan dollarin sotilaallisen avustuspaketin Ukrainalle vain päiviä ennen keskustelua Ukrainan presidentin kanssa. Mikäli tämä on totta, Trumpin presidenttiys on oikeasti vaarassa. Tämä flirttailee vakavasti maanpetoksen kanssa.

Kongressin republikaanien tuki Trumpille on lähes vankkumatonta. Demokraattien olisi liki mahdotonta saada kyllin monta republikaania tukemaan Trumpin poistamista virastaan. Haastaminen valtakunnanoikeuteen olisi demokraateille poliittisesti erittäin riskialtis veto, mutta se saattaa osoittautua demokraattien mukaan välttämättömäksi.

Vaikka Trump jäisikin virkaansa, demokraatit ajattelevat historiaa ja tulevaisuutta. He eivät halua jäädä historiaan politiikkoina, jotka eivät tehneet mitään, kun Trump nakersi amerikkalaisen demokratian ja poliittisen kulttuurin kivijalkaa.

Yhä useampi demokraatti näyttää uskovan, että ellei kongressi toimi nyt, Trumpin piittaamattomuus säännöistä ja mahdollisesti jopa lainsäädännöstä saa uutta polttoainetta. Nämä demokraatit uskovat, että heidän on vedettävä raja ja pyrittävä valtakunnanoikeuden avulla hillitsemään presidentin impulsseja.

Haaste valtakunnanoikeuteen on ottamassa tuulta.

 

Soundtrack: Yola, Faraway Look.