Trumpin persläpi-kommentti ei tullut tyhjästä – Puhe valikoinnista on USA:n maahanmuuttokeskustelun ydintä

Kaikki tietävät että Yhdysvallat on maahanmuuttajien maa. Vain aniharva haluaa sulkea rajat totaalisesti.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Donald Trumpin lausunto persläpi-maista” saapuvista maahanmuuttajista osuu amerikkalaisen maahanmuuttokeskustelun ytimeen.

Kaikki tietävät että Yhdysvallat on maahanmuuttajien maa. Vain aniharva amerikkalainen haluaa sulkea rajat totaalisesti. Erimielisyydet keskittyvät siihen, millaisia maahanmuuttajia Yhdysvaltojen pitäisi ottaa vastaan.

Pohjois-Amerikan varhaishistoria on etnisesti erittäin kirjava. Kun esimerkiksi Georgian siirtokunta syntyi 1730-luvulla, se houkutteli englantilaisia, juutalaisia, ranskalaisia hugenotteja, nykyisen Tsekin alueen moravialaisia, itävaltalaisia protestantteja, Piemonten italialaisia ja venäläisiä tulokkaita.

Lisää tähän väkisin maahantuodut länsiafrikkalaiset orjat ja amerikkalaiset intiaanit ja lopputulos on kielten ja kulttuurien sekamelska. Eräs historioitsija arvioi, että 1700-luvun alussa naapurisiirtokunta Etelä-Carolinassa puhuttiin noin 50 eri kieltä.

 

1800-luvun alussa englantilaistaustaisten kulturaalinen ja poliittinen dominointi oli vakiintunut fakta. Yhdysvallat oli nyt anglosaksisten protestanttien – tai heidän kulttuurinsa omineiden muiden valkoisten – hallitsema liittovaltio, Louisianan kaltaisia alueellisia poikkeuksia lukuunottamatta.

Kun irlantilaiset ryhtyivät saapumaan suurin numeroin 1830–1840 luvuilla, katolisten kelttien maahanmuutto synnytti vastareaktion. Myös länsirannikolla kultakuumeen houkuttelemien kiinalaisten tulo synnytti vahvoja jännitteitä.

Kun 1800-luvun lopussa juutalaisten, italialaisten, puolalaisten, venäläisten ja muiden ei-protestanttisten ryhmittymien joukkomuutto kiihtyi, myös keskustelu amerikkalaisen yhteiskunnan perimmäisestä luonteesta otti vauhtia.

Onko Yhdysvallat valkoisten, germaanista syntyperää olevien protestanttien maa? Onko amerikkalaisuus etninen konsepti? Ovatko afroamerikkalaiset tai vaikkapa juutalaiset maahanmuuttajat oikeasti amerikkalaisia?

Keskustelu sai lisäpontta muodissa olleesta sosiaalidarwinismista. 1910-1920 luvuilla maahanmuuttolainsäädäntöön tehtiin uudistuksia, joiden tarkoitus oli suosia erityisesti Länsi-Euroopasta saapuvia valkoisia maahanmuuttajia ja pitää Yhdysvaltojen tulevaisuudessakin valkoisten miesten maana.

 

Seuraava lakiuudistus tehtiin vuonna 1965. Kongressi luopui länsieurooppalaisia suosineesta maakiintiö-järjestelmästä ja raotti ovea aasialaisille, afrikkalaisille ja eteläamerikkalaisille maahanmuuttajille.

Laki on johtanut Yhdysvaltojen dramaattiseen kirjavoitumiseen. Tänään kotikaupunkini Atlantan metropolialueen yli kuudesta miljoonasta asukkaasta latinoja on yli puoli miljoonaa. Intialaisia alueella on liki 200 000, korealaisia liki 100 000, vietnamilaisia liki 60 000, venäläisiä noin 50 000, ja niin edelleen.

 

Kun Trump kampanjoi presidentiksi, hänen maahanmuuttopuheensa sisälsi viittauksia vuoteen 1965 ja sen aloittamaan (Trumpin mukaan) negatiiviseen trendiin.

Vuosiluvun viesti on selvä: maahanmuuttopolitiikka meni metsään kun Yhdysvallat ryhtyi päästämään sisään afrikkalaisia sun muita tulijoita presidentin mainitsemista ”persläpi-maista”.

Trumpin lausunto on rehellinen ja johdonmukainen kiteytys hänen haluamastaan maahanmuuttopolitiikasta. Hän ilmaisi itseään karkeasti ja rasistisesti, mutta tämän ei pitäisi olla yllätys kenellekään.

”Persläpi-maa” lausunnon perimmäinen ajatus on osaltaan Trumpin vaalivoiton taustalla.

 

Soundtrack: Wilco, Bull Black Nova.