Trump uskoo olevansa Midas – Pysäyttääkö kauppasota Yhdysvaltojen positiivisen talouskehityksen?

Trumpin talouspoliittiset linjanvedot ovat olleet suoraan republikaanien pelikirjasta. Tuontitullit kuitenkin pelottavat myös valtaosaa republikaaneista.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Donald Trump puskee Yhdysvaltoja kauppasotaan, heiluttaa länsiliittoutuman talous- ja turvallisuuspoliittisia perusteita, toimii maailmanpolitiikassa kuin arvaamaton tuuliviiri. Ja silti Yhdysvaltojen talous kasvaa kohisten. Miksi?

Presidentinvaalien alla jotkut konservatiivisetkin taloustieteilijät povasivat talouskriisiä, jos Trump voittaa vaalit. Hänen protektionisminsa, fantastiset lupauksensa laskea veroja ja maksaa valtionvelka samanaikaisesti sekä yleinen taloudellisen lukutaidon puute tarjosivat kriitikkojen mukaan vaikean yhtälön.

Kassandrat olivat väärässä. Trumpin presidenttikausi on ollut talouden suhteen liki jatkuvaa auringonpaistetta.

Dow Jones on noussut noin 5 000 pistettä sitten Trumpin virkaanastumisen. Isoissa osissa Yhdysvaltoja on käytännössä täystyöllisyys. Yritykset tekevät ennätystuloksia. Edes Trumpin tuontitullit ja niiden synnyttämä kauppasotien pelko ei näytä hidastavan talouskasvua – ainakaan toistaiseksi.

 

Nopea vilkaisu vihjaa, että Yhdysvaltojen talous on juuttunut poliittis-psykologiseen kierteeseen.

Republikaanien usko markkinoiden kykyyn korjata talouden vääristymät, säännöstelyn purku, veroleikkaukset ja budjettivajeinen talouspolitiikka miellyttää markkinoita.

Kun republikaani nousee Valkoiseen taloon, demokraattien aikakauden hitaampaan talouskasvuun ja säännöstelyyn tyytymätön sijoituspääoma lähtee liikkeelle. Tämä johtaa nopeaan talouskasvuun.

Joskus säännöstelyn purku ja nopea kasvu johtavat ylispekulaatioon. Markkinat kuumenevat, mikä johtaa lopulta vakavaan notkahdukseen, kuten vuonna 2008.

Äänestäjät säikähtävät kehitystä ja tukevat demokraattista presidenttiehdokasta, joka lupaa siivota jälkiä tiukentamalla talouden säännöstelyä, nostamalla rikkaiden verotusta ja kasvattamalla julkisen sektorin osuutta taloudesta.

Talous toipuu uuden talouskuurin alla ja markkinat ottavat hengähdystauon, mutta lopulta äänestäjät väsyvät hitaampaan talouskasvuun ja tukevat republikaania, joka lupaa tuoda uutta dynaamisuutta markkinoille. Ja kierto jatkuu.

Trumpin kampanjan talouspuheet olivat puhdasta fantasiaa.

Osa Trumpin talouskasvusta selittyy yllä kuvatulla markkinoiden psykologialla ja sisäisellä logiikalla. Mutta osaltaan se on perustunut myös markkinoiden uskoon, että Trumpin kampanja oli huuhaata.

Trumpin kampanjan talouspuheet olivat puhdasta fantasiaa. Markkinat selvästi uskoivat, että presidentti Trump toimii, populististen lupaustensa vastaisesti, kuten perinteinen republikaaninen presidentti.

Markkinat olivat valtaosin oikeassa. Veroleikkaukset, säännöstelyn purku ja muut Trumpin talouspoliittiset linjanvedot ovat olleet suoraan republikaanien pelikirjasta. Mutta puhe tuontitulleista pelottaa valtaosaa republikaaneista.

Trump uskoo olevansa nero, joka tietää taloudestakin enemmän kuin kukaan muu. Vahva talouskasvu on ennestäänkin ruokkinut hänen egoaan. Hän uskoo olevansa Midas, joka voi nyt pitää lupauksensa tuontitulleista.

Tämä tietenkin uhkaa suistaa koko talouskasvun raiteiltaan. Trumpin sisäpiiri ja republikaanien johto on yrittänyt vakuuttaa presidenttiä, että tuontitullit ovat taloudellista hulluutta. Kauppasota olisi pahaksi koko maailmalle, monet presidentin tärkeistä tukijoukoista (maanviljelijät, teollisuuden duunarit) mukaanlukien.

Trump ei kuuntele kriitikkoja. Neuvonantajat joita hän kuuntelee sanovat, että nyt, vahvassa taloustilanteessa, tuontitullit eivät aiheuttaisi mittavaa vahinkoa.

Joka tapauksessa, Trump on tehnyt päätöksensä. Seuraavat kuukaudet paljastavat Trumpin talouden tulevaisuuden.

 

Soundtrack: The O’Jays, For the Love of Money.