Republikaanit puhuvat kapitalismin kriisistä: mitä tehdä jos markkinat eivät tarjoa ratkaisua?

”Me emme ole olemassa palvellaksemme markkinoita, vaan toisinpäin”, sanoi Fox Newsin tv-hahmo Tucker Carlson.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltain kiinnostavin poliittinen keskustelu käydään oikealla.

Kuluvana vuonna monet konservatiiviset älyköt ja television puhuvat päät ovat pohtineet omaa ja puolueensa suhdetta kapitalismiin.

Fox Newsin tv-hahmo Tucker Carlson käynnisti debatin tammikuun 2. päivän monologissaan.

Carlson kritisoi poliittista establishmentia ja republikaaneja amerikkalaisen työväenluokan hylkäämisestä. Republikaanien johto ei tiedosta duunareiden ahdinkoa, Carlson sanoi. Ongelmat johtuvat pohjimmiltaan ideologiasta, joka on tehnyt kapitalismista itseisarvon ennemmin kuin työkalun.

”Me emme ole olemassa palvellaksemme markkinoita, vaan toisinpäin. Mikään talousjärjestelmä joka heikentää ja tuhoaa perheitä ei ansaitse olemassaoloaan. Tälläinen järjestelmä on terveen yhteiskunnan vihollinen,” Carlson sanoi.

Carlson tuki argumenttejaan tilastotiedoin, jotka todistavat avioerojen, huumeongelman, lyhentyvät keskimääräisen eliniän ja työväenluokan yleisen sosioekonomisen alamäen jyrkkyydestä.

 

Monologi käynnisti kiivaan keskustelun poliittisen oikeiston parissa.

Kyseessä on konservatiivisen älymystön tarpeellinen itseruodinta. Veroleikkaukset, talouden säännöstelyn purkaminen, vankka usko markkinavoimien kykyyn ratkaista kaikki ongelmat eivät ole auttaneet duunareita. Kiista käydään keinoista ongelmien korjaamiseksi.

Jotkut, kuten Ben Shapiro ja David French, tuomitsivat Carlsonin argumentit vasemmistolaiselta haiskahtavana yksilöiden synninpäästönä. He pohjimmiltaan uskovat, että työväenluokan ongelmat ratkeavat työväenluokan oma-aloitteisuuden ja moraalisen ryhtiliikkeen avulla.

Toiset, kuten J.D. Vance ja Rod Dreiher, toivovat republikaanisen puolueen hylkäävän uskonsa markkinoiden kykyyn korjata kaikki ongelmat. He haluavat aktiivisemman ja ideologisesti joustavamman, pragmaattisen valtion.

 

Debatti osoittaa, että oikean laidan aikaisemmin vankka usko markkinavetoisiin ratkaisuihin on murenemassa. Donald Trumpin esivaalivoitto tarjoaa siitä selkeän todistuskappaleen.

Presidenttinä Trump on osoittautunut enemmän traditionalistiseksi republikaaniksi kuin joidenkin tukijoiden toivomaksi duunarien etujen puolustajaksi. Trumpin talouspoliittinen pelikirja on monessa suhteessa perinteisen republikaaninen, veroleikkauksista talouden säännöstelyjen purkuun.

Carlson todennäköisesti toivoi monologillaan auttavansa Trumpia muistamaan kampanjansa populistiset lupaukset. Samaa rumpua on paukuttanut myös Ann Coulter.

Kun jopa umpirepublikaaninen Coulter valittaa tuloerojen kasvua ja ilmoittaa tukevansa demokraattisen sosialisti Alexandria Ocasio-Cortesin ehdotusta rikkaiden veroprosentin nostamista 70:n tuntumaan, amerikkalaisen oikeiston suhde tarjonnan talouspolitiikkaan on selkeästi ankarassa käymistilassa.

 

Soundtrack: Aerosmith, Eat the Rich.