Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Presidentti Trump aikoo kieltää marihuanan ja kääntää Amerikan pilvipolitiikan

Blogit Americana 5.1.2018 09:20
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo kumota presidentti Barack Obaman aikaisen marihuanalinjan.

Marihuanan käyttö virkistystarkoituksessa on kiellettyä liittovaltion laissa, mutta Obaman hallinto ilmoitti vuonna 2013, että liittovaltion poliisi ei puutu marihuanan käyttöön sen laillistaneissa osavaltiossa.

Jos osavaltiot kontrolloivat marihuanan saatavuutta, pyrkivät estämään sen viennin rajojensa ulkopuolelle sekä rikollisten ja lasten sekaantumisen marihuanabisnekseen, ne saivat rauhassa laillistaa kannabiksen.

Obaman linjanveto johti mittavaan kannabistuotteiden vapauttamiseen rannikolta rannikolle. Marihuanan virkistyskäyttö on sallittua kahdeksassa osavaltiossa, ja useimmissa osavaltiossa se on sallittu lääkekäyttöön.

Nyt Trumpin hallinto aikoo ilmeisesti komentaa liittovaltion poliisit pidättämään marihuanan myyjiä ja ehkä myös käyttäjiä Kalifornian ja Coloradon kaltaisissa laillisen virkistyskäytön valtioissa. Liittovaltio palaa tiukan ja valvotun kieltolain kannalle.

 

Linjanmuutoksella on kiinnostavia poliittisia seurauksia.

Varsinkin republikaanisen puolueen läntinen siipi on perinteisesti ollut kallellaan libertarismiin. Myös koko maan tasolla tämä poikkeaa puolueen perinteisestä osavaltioiden oikeuksia ajavasta ideologiasta. Päätöksellä voi olla vaikutusta puolueen perinteiseen agendaan ja sloganeihin laajemminkin.

Mielipidetiedustelujen perusteella päätös vaikuttaa myös oudolta. Yli 64 prosenttia amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista. Esimerkiksi Coloradossa valtaosa asukkaista pitää sen muutama vuosi sitten tapahtunutta laillistamista hyvänä asiana.

Päätös lienee osaltaan kuittailua Obamalle.

Miksi Trumpin hallinto muutti linjaa?

Trump on antanut ministereilleen melko vapaat kädet. Oikeusministeri Jeff Sessions on pitkäaikainen laillisen kannabiksen vastustaja.

Toinen selitys saattaa löytyä Trumpin innosta kumota edeltäjänsä päätöksiä. Päätös lienee osaltaan kuittailua, jolla Trump saa tasoittaa kuviteltuja tilejään Obaman kanssa ja samalla heilauttaa keskisormea Hillary Clintonia äänestäneille laillisen marihuanan osavaltioille.

 

Mitä liittovaltion agentit tekevät pian Coloradossa, Kaliforniassa, Oregonissa ja muissa laillisen kannabiksen osavaltioissa? Miten paikalliset reagoivat mahdolliseen satojen kauppojen sulkemiseen ja miljoonien menetettyihin verotuloihin?

Amerikkalainen pilvipolitiikka voi käydä vielä takkuiseksi.

 

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.