Poliittinen itsemurha ja miten se tehdään: tapaus Elizabeth Warren

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Elizabeth Warren oli demokraattien vasemman laidan supertähti. Hänen nimensä nousi toistuvasti esiin puhuttaessa vuoden 2020 demokraattien presidenttiehdokkaista.

Republikaanit ja Donald Trump tiedostivat Warrenin vetovoiman. Trump ryhtyi jo pari vuotta sitten kutsumaan Warrenia pilkkanimellä ”Pocahontas”, viitaten Warrenin väitteisiin intiaaniperimästään.

Trump lupasi antaa miljoona dollaria Warrenin valitsemalle hyväntekeväisyysjärjestölle, jos Warren voi osoittaa olevansa intiaani.

 

Keskustelu oli jo laantunut, kun Warren päätti DNA-testin avulla osoittaa sukutaustansa. Testin piti olla tärkeä avaus kampanjassa vuoden 2020 presidenttiehdokkuudesta.

Lopputulos oli katastrofi joka todennäköisesti tuhosi Warrenin presidenttihaaveet. Warren teki itsestään naurunalaisen, suututti intiaanit ja sai liberaalit pettymään.

DNA-testi osoitti Warrenin olevan vain marginaalisesti intiaani.

Warrenin optimistisesti julkistama tulos synnytti alussa lähinnä sekoituksen huvitusta ja hämmennystä. Mutta intiaanit – ja erityisesti Warrenin sukutaustasta löytyvät cherokeet – eivät olleet huvittuneita.

Cherokee-heimon edustajat sanoivat että sukupuusta löytynyt intiaaniveri ei tee kenestäkään cherokeeta, vaan kyse on myös sitoutumisesta heimon perinteisiin ja kulttuuriin. Warrenin väitteet ovat verrattavissa vitivalkoiseen suomalaiseen, joka sukupuusta löytyneen afrikkalaisen perusteella julistautuisi senegalilaiseksi wolofiksi.

Tapaus nosti julkisuuteen myös Warrenin urahistorian. Hän oli käyttänyt marginaalista intiaanitaustaansa hyödykseen työnhaussa. Julistautuminen intiaaniksi miellytti Harvardin oikeustieteellisen johtoa.

 

Lopulta puhe identiteetistä geneettisenä konseptina kuulostaa ikävästi 1800-lukulaiselta rotu-opilta. Se on pohjimmiltaan variaatio rasistisesta ”yksi tippa” –teorialta, jossa yksi tippa juutalaista, afrikkalaista tai intiaania on kylliksi rodullisen identiteetin muodostamiseen.

Totta kai ymmärrän, ettei tämä ollut Warrenin tarkoitus, mutta häiriintyneitä ja moneen otteeseen roskakoriin heitettyjä pseudotieteellisiä teorioita ei kannata nostaa esiin tai tulkita uudelleen edes ”jalossa” tarkoituksessa.

Warrenin ura on nyt karikoilla. Ellei ihmeitä satu, vakavien demokraattisten 2020-kokelaiden lista on nyt yhtä ehdokasta lyhyempi.

 

Soundtrack: The Band, The Weight.