Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Colin Powell on kuollut: vastentahtoinen sotilas uskoi massiiviseen voimaan – loistavan uran tahrasi vain Irakin sota

Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkalainen ulkoministeri oli maltillinen republikaani, joka erosi puolueesta tammikuun 6. kongressihyökkäyksen seurauksena.
Blogit Americana 18.10.2021 17:18
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Entinen ulkoministeri ja neljän tähden kenraali Colin Powell on kuollut koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Powell oli rokotettu, mutta sairasti myös verisyöpää. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Jamaikalaisten maahanmuuttajien poika suuntautui sotilasuralle opiskellessaan City College of New Yorkissa. Erittäin älykäs mutta akateemisesti keskitasoinen nuori mies loisti reserviupseerikoulutuksessa ja valmistuttuaan yliopistosta hän hakeutui armeijan leipiin.

 

Palveltuaan Länsi-Saksassa, Etelä-Koreassa ja Vietnamin sodassa, Powell siirtyi Washingtoniin, jossa alkoi hänen tasaisen nousunsa asevoimien hierarkiassa. Loppu-uransa älykäs ja viilipyttymäisen rauhallinen mies sukkuloi puolustuspoliittisen hallinnon ja sotilastehtävien välillä.

Vuonna 1989 Powellin sotilasura huipentui nimitykseen Yhdysvaltain puolustusvoimien komentajaksi. Vuotta myöhemmin hänestä tuli yksi ensimmäisen Irakin vastaisen sodan arkkitehdeistä.

Kenraali Powell luotti massiivisen voiman strategiaan. Hän uskoi Yhdysvaltojen materiaalisen ylivoiman lopettavan sodat nopeasti ja mahdollisimman vähin kuolonuhrein. Politiikot ja kenraalikollegat kutsuivat Powellia vastentahtoiseksi sotilaaksi, joka halusi yrittää kaikkia ei-sotilaallisia keinoja ennen voimankäyttöä.

 

Vuonna 1993 Powell jäi eläkkeelle armeijasta 35 vuoden sotilasuran jälkeen ja siirtyi siviilihallinnon puolelle. Republikaanipuolueeseen kuulunut Powell palveli ulkoministerinä presidentti George W. Bushin hallinnossa vuosina 2001–2005.

Miehen uran pahin tahra liittyi hänen tehtäviinsä ulkoministerinä. Helmikuussa 2003, Irakin sodan alla, Bush lähetti Powellin YK:n eteen vakuuttamaan kansainvälisen yhteisön Saddam Husseinin välittömästä vaarallisuudesta Lähi-Idän rauhalle ja tasapainolle.

Powell myöhemmin myönsi olleensa väärässä. Hän oli saanut väärää tietoa Irakin joukkotuhoaseista. Puhe YK:ssa söi maata mahdollisen presidenttikampanjan alta.

 

Powell edusti puolueensa maltillista siipeä. Hän oli äänekäs populismin ja hihhulinationalismin kriitikko, joka kritisoi värikkäin sanankääntein sekä neokonservatiiveja että Donald Trumpin edustamaa rasistista populismia.

Kritiikistään huolimatta Powell pysyi republikaanien riveissä, kunnes tammikuun 6. päivän hyökkäys kongressiin sai hänet luopumaan puolueen jäsenyydestä.

Powellia jäävät kaipaamaan vaimo ja kaksi tytärtä.

 

Oikaisu

Päivitetty 19.10.2021 klo 8.04: Powell toimi ulko-, ei puolustusministerinä, kuten tekstissä aiemmin väitettiin.

 

 

Soundtrack: Jimmy Cliff, Many Rivers to Cross.