Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Black Lives Matter ja tuhlattu energia

Blogit Americana 12.7.2016 11:02
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Protestit poliisin väkivaltaa vastaan ovat jatkuneet Yhdysvalloissa neljä päivää. Miltei kaikki suuret kaupungit ovat kokeneet mielenosoituksia, Atlanta mukaanluettuna.

Sadat tuhannet rannikolta rannikolle ovat ilmaisseet turhautumisensa poliisin toimiin. Tämä on ymmärrettävää. Mutta mitä protestoijat haluavat?

Kansalaisoikeusliikkeen legenda, Atlantan entinen pormestari Andrew Young kritisoi protestoijia paikallisessa valtalehdessä. Kutsuen protestoijia ”hellityiksi kersoiksi joita on vaikea rakastaa” Young valitti, kuinka protestoijat eivät edes tiedä mitä he haluavat.

Young on oikeassa. Black Lives Matter on nostanut esille tärkeän ongelman, poliisin liiallisen ja paikoitellen rasistisen voimankäytön. Valitettavasti protestiliike on silti osoittautunut melko tyhjäksi ja suuntaa vailla olevaksi rääkkymiseksi.

1960-luvun protesteissa karaistunut Young tietää mistä puhuu. Kun kansalaisoikeusliike käynnistyi, sillä oli selkeä maali. Kansalaistottelemattomuus ja protestit olivat vain yksi sen lukuisista työkaluista.

Black Lives Matter -liikkeen edustajat antavat maailmoja syleileviä lausuntoja rasismin vastustamisesta ja poliisilaitosten reformista, mutta ne eivät ole toistaiseksi kääntyneet konkreettisiksi ja realistisiksi ehdotuksiksi.

Protestiliike ei voi onnistua ilman selkeää agendaa. Muuten siitä tulee vain turhaa kiljumista kaikukammiossa.

 

Soundtrack: Pete Seeger, We Shall Overcome