Huojuva ystävyys

Räppäri Kanye Westin ja presidentti Donald Trumpin erikoinen rakkaus roihahti, mutta joko liekki hiipui?

Donald Trump
Teksti
Veera Jussila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kayne Westin ja Donald Trumpin ystävyys (asteikolla 1–10)

13.9.2009 

West keskeyttää poptähti Taylor Swiftin voittopuheen MTV:n gaalassa kehuak­seen Beyoncén videota. Liikemies Donald Trump sanoo juorulehti TMZ:ssä tapausta ”vastenmieliseksi” ja kertoo aikovansa boikotoida Westiä. Trump: ”Hän ei voisi vähempää välittää Beyoncésta. Se oli tempaus huomion saamiseksi.”

Kaverikerroin 1

16.6.2015

Trump ilmoittautuu ehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

30.8.2015

West ilmoittaa MTV:n gaalassa hakevansa Yhdysvaltain presidentiksi 2020. ”Ei kyse ole minusta, vaan ideoista. Uusista ideoista. (- -) Ja kyllä, kuten saatoitte jo arvata, olen päättänyt hakea presidentiksi vuonna 2020.”

6.8.2015

West ja vaimo Kim Kardashian ottavat selfien demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kanssa.

Kaverikerroin 1

2.9.2015

Trump Westistä Rolling Stone -lehdessä: ”Hän on sanonut hyvin mukavia asioi­ta minusta aiemmin… erittäin positiivisia juttuja. Hän on toisenlainen kuin ihmiset luulevat. Mukava tyyppi. Toivon kilpailevani joku päivä häntä vastaan presidentinvaaleissa.”

Kaverikerroin 5

3.9.2015

Trump lehdistötilaisuudessa: ”Hän kulkee ympäriinsä sanoen, että Trump on hänen kaikkien aikojen sankarinsa. Hän sanoo niin kaikille. Joten kyllä, rakastan Kanye Westiä.”

Kaverikerroin 7

14.2.2016

Westin Life of Pablo -levy ilmestyy.

8.11.2016

Trump valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

17.11.2016

West julistaa konsertissaan San Josessa, että olisi äänestänyt Trumpia – jos olisi äänestänyt. ”Trumpin­ kampanjassa oli paljon sellaista, josta itse asiassa pidin. Hänen lähestymistapansa oli nerokas… koska se toimi.”

Kaverikerroin 7

21.11.2016

West peruu kiertueensa ja kirjautuu uupumuksen takia sairaalaan.

13.12.2016

West vierailee Trump Towerissa. Presidentti selittää heidän olevan ”ystäviä pitkältä ajalta”. The Independent uutisoi Westin antaneen lahjaksi ”taiteellisen kirjan”, jossa on ”ihmisiä huppareissa, tatuointeja ja joitakin alastonkuvia”. WEST: ”Juuri nyt haluan vain ottaa kuvan.”

Kaverikerroin 9

 

13.12.2016

West Twitterissä: ”Halusin tavata Trumpin tänään puhuakseni monikulttuurisuuden kysymyksistä. Niihin kuuluivat kiusaaminen, opettajien tukeminen, lukujärjestysten modernisointi ja Chicagon väkivaltaisuudet.”

Kaverikerroin 8

6.2.2017

West poistaa tililtään kaikki Trumpia puolustavat tviitit. Juorulehti TMZ:n mukaan syy on Trumpin määräämä väliaikainen maahantulokielto, joka koskee lukuisten muslimienemmistöisten maiden asukkaita.

Kaverikerroin 1

21.4.–25.4.2018

West ylistää ja uudelleen­tviittaa Trump-mielisiä tahoja: Black Lives Matter -liikettä vastustavaa politiikan kommentaattoria Candace Owensia, Piilaakso-miljärdööriä Peter Thieliä ja Dilbert-sarjakuvan luonutta miesasia-aktivistia Scott Adamsia. WEST: ”Rakastan Candace Owensin tapaa ajatella.”

Kaverikerroin 7

25.4.2018

West julkaisee kuvan itsestään Make America Great Again -lippis päässä. WEST: ”Trumpin kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta joukkopaine ei voi estää rakkauttani häneen. Olemme molemmat lohikäärme-energiaa.” Trump: ”Kiitos Kanye, todella coolia!” WEST: ”Vaimoni soitti juuri ja halusi minun tekevän tämän selväksi kaikille: en ole samaa mieltä kaikesta mitä Trump tekee. En ole 100% samaa mieltä kuin itseni kanssa.”

Kaverikerroin 9

26.4.2018

Trump Westistä Fox and Friends -aamushow’ssa: ”Kanye katsoo ja näkee mustien työttömyyden olevan alhaisimmillaan koko maan historiassa. (- -) Hän näkee nämä ja on fiksu. Ja nyt hän sanoo, että Trump hoitaa hommansa paljon paremmin kuin demokraatit.”

Kaverikerroin 9

1.6.2018

Westin albumi Ye ilmestyy.

 

29.9. 2018

West pitää Saturday Night Live -lähetyksen jälkeen puheen MAGA-lippiksessä. Hän toistaa toiveensa pyrkiä vuonna 2020 presidentiksi. ”Niin monesti valkoinen keskustelukumppani kysyy minulta: ’Kuinka voit pitää Trumpista? Hänhän on rasisti.’ No, jos olisin huolissani rasismista, olisin lähtenyt Yhdysvalloista aikoja sitten.”

Kaverikerroin 8

30.9.2018

Trump kehuu Twitterissä Westin esiintymistä Saturday Night Livessa – vaikka ohjelmasta itsestään puuttuukin ”hauskuus, lahjakkuus ja charmi”. Trump: ”Silti Kanye West, joka pisti MAGA-lippiksen päähän keskustelun jälkeen (vaikka häntä kiellettiin), oli upea. Hän johtaa joukkoja!”

Kaverikerroin 9

11.10.2018

Trump kehuu Westiä Fox and Friends -aamushow’ssa: ”Kun Kanye tuli näkyvästi julki muutama kuukausi sitten… Jotain tapahtui! Kannatuslukuni nousivat… jotain 25 prosenttia. Kukaan ei ole nähnyt mitään sellaista. Hänellä on paljon seuraajia afroamerikkalaisessa yhteisössä. Ja muissakin.”

Kaverikerroin 9

 

11.10. 2018

West tapaa Trumpin Valkoisen talon Oval Officessa. West luennoi muun muas­sa elinkautisvanki Alice Johnsonin armahtamisesta ja rinnakkaisista universumeista. Hän halaa Trumpia.­ WEST: ”Jos hän (Trump) ei näytä hyvältä, me emme näytä hyvältä. (- -) Hänen pitää olla freesein, siistein, omistaa viileimmät lentokoneet ja parhaat tehtaat.” Trump: ”Hän on välkky.”

Kaverikerroin 10

28.10.2018

Westin uutisoidaan suunnitelleen vaatteita Blexit-liikkeelle, joka kannustaa mustia äänestäjiä hylkäämään demokraatit. Kampanjaa johtava Youtube-konservatiivi Candace Owens kehuu ”supersankarikollegaansa”. Owens: ”Hän on ottanut yhden rohkeimmista askeleista avatakseen Yhdysvalloissa keskustelun, jota tarvitsemme.”

Kaverikerroin 9

31.10.2018

West kiistää Twitterissä suunnitelleensa mitään Blexitille: ”Silmäni ovat nyt täysin auki ja ymmärrän, että minua on käytetty levittämään viestejä, joihin en usko. Otan etäisyyttä politiikkaan ja keskityn pelkästään olemaan luova !!!”

Kaverikerroin 2

23.11.2018

Westin Yandhi-albumin piti ilmestyä. Siirtyy.

3.11.2020

Yhdysvaltain seuraava presidentti valitaan.