Tahdotko tietokirjailijaksi, II osa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Eilinen tekstini tietokirjaidean tarjoamisesta kustantajalle herätti miellyttävän paljon keskustelua muun muassa Facebookissa. Kehotin ihmisiä kertomaan, jos tekstistäni puuttui jotain oleellista – ja kas, puuttuihan sieltä! Siksi lisään blogiin vielä muutaman pointin aiheesta.

Voiko kirjaidean lähettää yhtaikaa useaan kustantamoon?

Voi. Pelkkä idean (tai kokonaisen käsikirjoituksen) tarjoaminen ei vielä sido kirjoittajaa mihinkään. Kustantamoilta saa välillä odotella vastauksia turhauttavan kauan, ja ajan sekä hermojen säätämiseksi on täysin sallittua lähestyä yhtaikaa useaa kustantamoa. Etikettiin kuitenkin kuuluu, että kirjaa ruvetaan kunnolla työstämään vain yhden kustantamon kanssa. Jos ideasta ollaan kiinnostuneita monessa paikassa, kannattaa käyttää hetki sen selvittelyyn, millaisin resurssein kustantamo pystyy olemaan hankkeessa mukana. Kustannustoimittaja on hyvin oleellinen osa kirjan valmistumista. Onko kustantamolla omia hyvämaineisia kustannustoimittajia? Hyvä kustannustoimittaja on todellinen aarre, ja jos on mahdollista valita, minkä kustantamon kanssa kirjaa lähtee tekemään, kannattaa kysellä nimenomaan kustannustoimittamisesta. Missä vaiheessa toimittaja astuu kuvioon mukaan? (Mitä aiemmin, sen parempi.)

Kun on aika kirjoittaa sopimus kustantamon kanssa, sen yksityiskohdista kannattaa kysyä kokeneelta tietokirjailijakaverilta tai vaikkapa Suomen tietokirjailijat ry:n lakimiehiltä. He auttavat kyllä. Liiton sivuilta löytyy hyvää perustietoa sopimuksesta. Jos jokin epäilyttää, kysy! Kirjahaaveista huumaantuneena ei kannata allekirjoittaa millaista sopimusta tahansa. 

Valmistele ”hissipuhe” ideastasi