Joku Torniossa ei muista

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Katselin juuri uusintana Yle Teeman esittämän dokumentin Tiede pahan palveluksessa. Se löytyy yhä Ylen Areenasta.

Dokumentissa kerrotaan, kuinka natsi-Saksan hirmutöitä pyrittiin perustelemaan pseudotieteellisillä rotuteorioilla – ja kuinka tiede ei enää ollut tiedettä vaan osa kansallissosialistista ideologiaa. ”Kansallissosialismi on soveltavaa biologiaa”, todetaan dokumentissa useaan otteeseen. Niin sanoi myös Hitler itse.

Natsi-Saksa on musta hetki historiassa paitsi ihmiskunnalle, myös monelle yksittäiselle elämänalalle. Sellainen se on myös tieteelle. Natsien rotuoppeja ja juutalaisten joukkotuhoa perusteltiin erityisesti biologialla ja lääketieteellä. Dokumentissa kerrotaan esimerkiksi saksalaisen anatomin halusta koota juutalaisten luurankoja laajaksi kokoelmaksi ”rotututkimuksia” varten. Uhrit valikoitiin Auschwitzin leiriltä, ja heidät kuljetettiin kohti natsien hallitsemaa Strasbourgin valtakunnanyliopistoa ensin elävinä ja lopulta matkan varrelle sijoittuneella keskitysleirillä kaasutettuina.

Natsien lääketiede ei ollut elämän säilyttämisen tiede vaan kuoleman tiede. Dokumentti päättyy näkymään muistokyltistä, joka on kiinnitetty Strasbourgin yliopiston anatomian laitoksen seinään. Laitoksen kellarista löytyi osa ”anatomisesta kokoelmasta” eli murhatuista juutalaisista.

Muistakaa heidät, kyltissä sanotaan. Pitää muistaa, jotta paha ei toistuisi. Itse haluan muistaa kaiken paitsi ihmisenä, myös biologina: tieteenalaani on käytetty pahuuden perustana. Haluan muistaa taiteilijana: taiteella voidaan taivutella ihmisiä pahaan. Mitä silmiini osui, kun dokumentti loppui ja avasin tietokoneeni? ”Vastaanottokeskuksen lipputankoon vietiin natsilippu”, kerrottiin otsikoissa. Lippu oli ilmestynyt Torniossa viime viikolla avatun vastaanottokeskuksen pihaan viime yönä.

Hävettää pohjattomasti.