Typeryys vailla vertaa

Eduskunnan enemmistö haluaa kieltää venäläisten tonttiostot. Aloite haittaisi turismia ja kauppaa – köyhdyttäisi Suomea.

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Joulun alla kerrottiin, että 101 kansanedustajaa tahtoo kieltää kiinteistöjen myynnin ja vuokraamisen Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta tuleville ostajille ja vuokraajille.

Tarkoitus on pysäyttää venäläisten kesämökkiostot Itä-Suomessa, minne ne keskittyvät. Aloitteen puuhaajat sanovat sen avoimesti.

Nimiä ovat keränneet kansanedustajat Suna Kymäläinen (sd), Reijo Tossavainen (ps), Pertti Hemmilä (kok), Markku Rossi (kesk) ja Aila Paloniemi (kesk).

 

Suomen tunnetuin Venäjän talouden tutkija Pekka Sutela repi pelihousunsa kansanedustajien aloitteesta.

”Tämä lienee kansanedustajien enemmistön idioottimaisin kannanotto kautta aikojen.”

”Näinpä kansanedustuslaitoksemme enemmistö haluaa edistää vapaamman kaupan tavoitetta maailmassa. Ja samalla kuristaa turismia ja esimerkiksi vähittäiskauppaa elinkeinona”, Sutela kirjoitti Venäjän-tutkimukseen erikoistuneen Aleksanteri-instituutin sähköpostilistalla.

Sutelan näkemykseen on pakko yhtyä.

Aloitteen tekijät perustelevat kieltoa vastavuoroisuudella: kun Venäjän valtio estää venäläisiä myymästä tontteja ulkomaalaisille alueilta, joihin suomalaisten mielenkiinto kohdistuu, Suomen valtion pitäisi säätää vastaava kielto omille kansalaisilleen.

”Kuten suuri taloustieteilijä Joan Robinson sanoi vastavuoroisuudesta vuosikymmeniä sitten: ’Jos näet naapurisi upottavan kiviä satamaansa, pitäisikö sinun tehdä samoin?'” Sutela kirjoitti.

 

Kun Suomi liittyi EU:hun, liittymissopimus velvoitti sallimaan vapaa-ajan asuntojen ostot muiden jäsenmaiden kansalaisille. Myöhemmin Suomen valtio poisti rajoitukset myös EU:n ulkopuolisilta mailta, koska niitä ei voinut pitää perusteltuina.

Jos uusi rajoituslaki säädettäisiin, sitä ei voisi kirjoittaa niin, että se diskriminoisi vain venäläisiä. Kiellon pitäisi siis koskea kaikkien ETA:n ulkopuolisten maiden kuten esimerkiksi Yhdysvaltain, Kanadan, Uuden Seelannin kansalaisia.

Aloitteen mukaan ETA:n eli EU:n, Norjan, Islannin ja Liechtensteinin ulkopuolelta tulevien henkilöiden pitäisi asua viisi vuotta Suomessa, ennen kuin he saisivat oikeuden ostaa tai vuokrata kiinteistöjä.

 

Aloitteen allekirjoittaneet kansanedustajat eivät ilmeisesti ole keksineet ideoitaan omasta päästään. Ilta-Sanomien teettämän gallupin mukaan myöskään kansalaiset eivät pidä venäläisten loma-asuntokaupoista. Yli puolet suomalaisista suhtautuu niihin kielteisesti tai melko varauksellisesti.

On arvioitu, että venäläiset omistavat Suomessa 5 000–6 000 kiinteistöä. Heikäläisten kiinteistökaupat ovat viime vuosina kiinnittäneet huomiota lähinnä Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Esimerkiksi Ruokolahdella venäläisten osuus tonttikaupoista on ollut jopa kolmannes.

Ilmiön mittasuhteet ovat kuitenkin rajalliset. Ulkomaalaisten ostot ovat vain noin prosentti Suomen kaikista kiinteistökaupoista. Toissa vuonna Venäjän kansalaiset tekivät Suomessa runsaat 400 tonttikauppaa.

 

Mutta mitä pahaa venäläiset loma-asukkaat sitten tekevät Suomessa?

Kymäläinen ja kumppanit väittävät, että he eivät käyttäydy Suomessa kunnon kansalaisten tavoin, vaan laiminlyövät tienhoito-, vesi-, jäte- ja sähkömaksuja – ja jopa käyttävät kiinteistökauppoja rahanpesuun.

Nämä perusteet tuntuvat heikoilta. Kyllä kai Suomen valtio sentään panee ulkomaalaisetkin kuriin, jos he rötöstelevät tai välttelevät veroja tai maksuja.

Kansanedustajat vetoavat myös siihen, että venäläiset maksavat huviloistaan vain kunnallisveron, joka ei kata kunnallisen infran ylläpitokustannuksia.

Tämäkin peruste on heppoinen: lain mukaan kunta voi nimittäin periä korotettua kiinteistöveroa asukkaalta, joka ei maksa kunnallisveroa.

 

Mutta miksi reagoida kielteisesti ihmisiin, jotka kantavat meille rahojaan ja suhtautuvat yleensä muutenkin sympaattisesti suomalaisiin?

Venäläisten kulutus on viime vuosina piristänyt Suomen taloutta olennaisesti. Pietarin ja sen lähialueiden ostovoima on elvyttänyt voimakkaasti varsinkin Kaakkois-Suomen taloutta ja vahvistanut alueen työllisyyttä.

Venäläiset turistit tuovat Suomeen miljardi euroa vuodessa, kolmasosan ulkomaalaisten matkailijoiden Suomessa kuluttamasta rahasta.

Pari vuotta sitten venäläinen matkailija käytti Suomessa päivässä yli sata euroa, melkein puolet enemmän kuin ulkomainen keskiveroturisti.

Viime joulun ja uudenvuoden aikaan Suomessa kävi todennäköisesti taas ennätysmäärä venäläisiä turisteja, jotka toivat maahan tänä aikana peräti 200 miljoonaa euroa. Jos tämä raha jäisi pois, sitä ei hevin korvattaisi.

 

Kymäläisen ja kumppanien aloitteen ongelma ei ole vain siinä, että se on kielteinen ele meidän asiakkaitamme kohtaan.

Yhtä paha on se, että se estäisi Suomen kansalaisia myymästä vapaasti omaisuuttaan. Tässä on helppo yhtyä Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen: omaisuuden suoja on perustuslaissa turvattu.

Mutta raha ei ole kaikkein tärkein arvo. Kaikkein ikävintä tässä hölmöilyssä on loppujen lopuksi se, että se haiskahtaa nationalismilta ja vieraskammolta.