Viha tekee sairaaksi

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lääkärit ja psykologit tekevät enemmän ja enemmän yhteistyötä. Se johtuu siitä, että psykologiset tekijät vaikuttavat joihinkin sairauksiin. Viha on yksi tällainen terveyteen vaikuttava asia. Myös muilla tunteilla on havaittu olevan yhteyksiä terveyteen.

Jos ei puhuta sairauksista, vihan muita seurauksia ovat esimerkiksi onnettomuudet, riidat ja potkut töistä. Ja nämäkin seuraukset voivat johtaa sairauksiin. Kansainvälinen tiedeyhteisö julkaisee säännöllisesti artikkeleita siitä, miten ilmaisematon viha tuottaa paljon haittaa terveydelle. Lauri Parkkinen ja Martti T. Tuomisto ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan Viha, vihaisuus, hyvinvointi ja terveys: Vihaisuuden merkitys, arviointi, diagnostiikka ja hoito (2011). Aiheesta kirjoitetaan myös eri medioiden terveyspalstoilla ja terveysaiheisilla sivustoilla.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä muun muassa siitä, että sepelvaltimotaudin riski nousee, jos ihminen on jatkuvasti vihainen. Myös alkoholismi perustuu usein ihmisen negatiivisiin kokemuksiin. Lisäksi on esitetty teorioita, että ainakin unettomuus ja ripuli voisivat johtua vihasta, ja että viha itseä kohtaan voisi provosoida munuaisten sairauksia ja suonikohjuja. Impotenssiin on joskus väitetty vaikuttavan vihan edellistä kumppania kohtaan. On esitetty väitteitä, että krampit ja ihottuma olisivat usein kovan ärsytyksen seurausta. Migreeni taas saattaisi johtua vihasta elämää kohtaan ja ruokahaluttomuus itsensä vihaamisesta. Ja jopa syöpään voivat vaikuttaa psykososiaaliset tekijät ja viha.

Viha ei ole haitallista pelkästään vihaisen terveydelle vaan myös yhteiskunnalle, toisille ihmisille. Yhteiskunnallisten katastrofien, kuten terrorismin takana seisoo usein viha.

Nyt joku on varmasti järkyttynyt ja miettii, miten voisi pelastaa läheisensä tästä helvetistä. Viha todella vaikuttaa meidän terveyteemme, mutta ongelma on lähinnä jatkuva tai säännöllinen viha.

Viha on normaali tunne. Vihaa, kuten muitakaan tunteitamme, ei ole annettu meille vahingossa. Eli se ei ole mikään sattuma tai traaginen kohtalo, se on meille kaikille luonnollista. Lapset suuttuvat usein, kun eivät saa sitä, mitä haluavat. Aikuiset taas silloin, kun tuntevat avuttomuutta vaikkapa vaikeissa elämäntilanteissa.

Viha ei ole sinänsä huono juttu, mutta se vaatii pitkälle hellävaraista suhtautumista, jotta se tuottaisi hyötyä eikä haittaa. Ensisijaisesti täytyy ymmärtää, mistä viha lähtee, mistä se johtuu. Samoin kuin muut tunteet, viha suojelee meitä.

Viha on vahvasti fysiologinen tunne. Kämmenet hikoavat ja lihakset jännittyvät. Kehon taistele tai pakene -järjestelmä aktivoituu. Vihan käsittely ja ilmaisu on väistämätöntä. Kysymys on, missä muodossa sen tekee. Tämän me ihmiset osaamme huonosti, ja siksi vihamme muuttuu tuhoisaksi.

Vihan ihanuus on sen antama valtava motivaatio. Suuttumuksen aikana ihminen pyrkii toimimaan. Ja sillä tavalla sitä voi hyödyntää! Viha on annettu meille sitä varten, jotta me pystyisimme ratkaisemaan ongelmia, keksimään jotakin ja puolustamaan itseämme, perhettämme ja kotiamme. Vihan tarkoitus on saada ihminen reagoimaan esimerkiksi rakkaan ihmisen pettämiseen, epäoikeudenmukaisuuteen töissä ja niin edelleen. Vihan tunteen jälkeen elimistö pyrkii aina palaamaan normaaliin olotilaan, rauhaan.

Vihalla on siis selkeästi kaksi eri puolta. Ratkaisuna ei voi olla vihan välttäminen, vaan päinvastoin sen omaksuminen ja oikea suhtautuminen omaan vihaan. Niin viha ei sairastuta. Viha ei saa olla jatkuvaa ja säännöllistä. Ja jos näin on, niin pitää mennä lääkäriin tai psykologin luo.

Asiantuntemus tekee maailman paremmaksi. Se että joku saa ajoissa apua, voi estää häntä tulemasta terroristiksi tai sadistiksi. Vihaisena hän olisi saattanut tappaa tai raiskata. Tai muuten, periaatteessa hyvänä ihmisenä, mutta hermostuneena, olisi saattanut saada syövän.

Meillä ja läheisillämme on mahdollisuus onneen. Oleppas kiltti, ole – kiltti.