Kivaa surra kiusattua

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Maantiedon tunnilla huomaan kaverini kirjoittaneen jotain ranteeseensa. Kun katson tarkemmin, näen siinä lukevan vaaleanpunaisin kirjaimin nimen: Amanda Todd. Kun kysyn nimestä, saan vastaukseksi surumielisen katseen ja tarinan.

Tänään vietetään kuulemma Amanda Toddin päivää. Amandaa oli kiusattu monta vuotta, ja lopulta hän teki itsemurhan 10. lokakuuta 2012. Itsemurhan jälkeen Youtubessa lähti leviämään Amandan itsensä kuvaama video, jossa hän näyttää katsojille käsinkirjoitettuja paperilappuja. Niissä hän kertoo pitkään jatkuneesta kiusatun roolistaan.

Ei kestä kauaa, kun Facebookiin ilmestyy fanisivuston kaltainen Amandan muistosivu, R.I.P. Amanda Todd. Sivuilla julkaistaan kuvia, kuten kuva Amandasta, jonka alla lukee teksti: ”Like if you think she is beautiful”. Tykkäyksiä on valtavasti.

Amandan kuvien lisäksi sivustolla julkaistaan kiusaamisen vastaisia kuvia ja tekstejä. Niistä tykkäävät sellaisetkin kaverini, joita ei kiusaaminen juuri tuntunut kiinnostavan ennen Amanda Toddin itsemurhaa.

Amandan suremisesta tulikin muutamassa päivässä muoti-ilmiö. On coolia vastustaa kiusaamista netissä. Se tuo muiden ihmisten hyväksynnän ja paljon tykkäyksiä.

Kun keskustelen kaverini kanssa siitä, miten kiusaaminen on lähellä meitä jokaista, jutteleminen sujuu aluksi hyvin. Kun mainitsen omista kiusaamiskokemuksistani, huoneeseen laskeutuu hämmentynyt hiljaisuus. Huomautan, ettei kiusaaminen ole kovin kaukana omassa lähipiirissämmekään. Kaverini päättää vaihtaa maisemaa.

On hämmentävää tajuta lähellä sattuva kiusaaminen, mutta kaukaista Amanda Toddia on helppoa ja kivaa harmitella.

Kiusaamisen vastustaminen on hirveän helppo ylpeydenaihe. Yksittäisten ihmisten lisäksi myös melkein jokainen koulu kertoo mielellään siitä. Kun olin itse vaihtamassa koulua, huomasin, että kiusaamattomuus on koululle oikea myyntivaltti.

Kiusaamista estämään on kehitetty muun muassa KiVa Koulu. KiVa Koulu on kiusaamisen vastainen ohjelma, joka on käynnissä myös nykyisessä koulussani. Järjestelmä on paitsi suomalaisten koulujen ylpeys mutta myös Suomen valtion. Kivaa Koulua ollaan kovaa vauhtia markkinoimassa ulkomaille suomalaisen koulumenestyksen avaimena.

Silti minusta tuntuu, että vanhempani tietävät ohjelmasta enemmän kuin minä, KiVan Koulun kasvatti. KiVasta Koulusta taitaa olla mainittu useammin koulussa käyville vieraille, opiskelijoille ja vanhemmille, kuin meille oppilaille. On nimittäin hirveän kivaa kun ei kiusata.

Lasta ei kuitenkaan auta, että vanhemmilla on kaunis mielikuva koulusta. Oppilaanan jonkin sortin nälvintään törmää lähes jokaisena koulupäivänä.

Tämän blogitekstin ilmestyttyä ainakin muutama ihminen ajattelee minut kiusaajaksi, joka herjaa Amanda Toddin muistoa. Kaikki kunnia hänen muistolleen, mutta tarkoitukseni on vain muistuttaa ihmisiä: Kiusaamista on kaikkialla, ei vain sitä erityisesti korostavissa paikoissa.

Jos kiusaamista vain vastustettaisiin arjessa samalla voimalla kuin sosiaalisessa mediassa ja haavemaailmoissamme, olisi moni asia varmasti toisin.

Amanda Todd: https://www.youtube.com/watch?v=ej7afkypUsc