Sony Picturesin lakimies: The Interview julkaistaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hakkeri-iskusta toipuva Sony ei sittenkään ole haudannut The Interview -elokuvaa täysin. Kun Pohjois-Korean johtajalle irvailevan The Interviewin elokuvateatterilevitys peruttiin, Sonyn ensireaktio oli viime keskiviikkona ilmoittaa, ettei elokuvalle ole mitään muita levityssuunnitelmia.

Levitys peruttiin maailmanlaajuisesti. Myös Suomen Sony-levittäjä kertoi kysyessäni, että helmikuulle suunniteltu ensi-ilta on peruttu – päätös oli kansainvälinen.

Mikäli elokuva olisi tosiaan pistetty holviin, tapaus olisi ollut ensimmäinen laatuaan. Poikkeuksellista ei olisi vain terroriuhan vuoksi peruttu ensi-ilta. Aiemmin hyllylle vuosiksi tai pysyvästi on päätynyt lähinnä pienen budjetin elokuvia tai tuotannollisista syistä keskeneräiseksi jääneitä teoksia. Kuuluisia amerikkalaisia tapauksia ovat Margaret ja Henry: Portrait of a Serial Killer. Joskus suuret studiotuotannotkin joutuvat jäähylle: Warren Beattyn viimeisin elokuvarooli on kohtuuttoman suuren budjetin draamassa Suhteet sekaisin, joka hautui pari vuotta hyllyllä ennen julkaisuaan.

Täysin näkemättä on koomikko Jerry Lewisin vakava keskitysleirielokuva The Day the Clown Cried. Lewis tuotti, kirjoitti, ohjasi ja näytteli pääosan. Elokuva kuvattiin Ruotsissa 1971, ja erään sivuosan näytteli Åke Lindman.

Kun Lewis näytti The Day the Clown Criedin hieman viimeistelemätöntä versiota ystävilleen, palaute oli tyrmäävä. Elokuvaa ei koskaan viimeistelty ja Lewis ei halua puhua siitä. Hän maksoi itse viulut.

The Interviewin kaatoi hakkeripaljastuksista alkanut paniikki, jota voi lukea poliittisena itsesensuurina. Sellainen on Yhdysvalloissa harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta.

John Frankenheimerin trilleri Mantsurian kandidaatti vuodelta 1962 joutui epämääräiseen hiljaiseen esityskieltoon 1963 John F. Kennedyn murhan jälkeen. Erinomainen elokuva kertoo aivopesusta ja presidenttiehdokkaan murhayrityksestä.

Elokuvaa oli erittäin vaikea nähdä seuraavien parin vuosikymmenen ajan. Pääosaa esittävän Frank Sinatran on kerrottu painostaneen oikeuksienhaltijoita ja sitten ostaneen oikeudet haltuunsa, jottei sitä levitetä.

Sonyn lakimies kertoi NBC-televisiokanavalle sunnuntaina, että Sony aikoo tuoda The Interviewin levitykseen. Hyvä niin, vaikka kuvio on ristiriitainen – esimerkiksi The Interviewin Facebook- ja Twitter-sivut suljettiin vain päivää aiemmin.

Valtavan kohun jälkeen kiinnostusta kyllä riittää, mutta on syytä olla ripeä.

Suomessa levitysvaikeuksiin joutuneista elokuvista on viime vuosikymmeniltä kuuluisin Jäätävä polte. Markus Selinin ja Renny Harlinin esikoiselokuva jäi meillä Neuvostoliiton painostuksesta poliittiseen sensuuriin. Se oli Elokuvatarkastamon kieltämänä vuoden ajan. Lehtiotsikoita ja huomiota riitti, mutta ensi-illan venyttyä kiinnostus hiipui. Kun tämä Suomen siihenastisista kallein elokuvatuotanto julkaistiin joulukuussa 1986, se sai meillä vain 30 000 katsojaa.

”Jos kontillinen banaaneja on vuoden satamassa, nehän mädäntyy”, Selin vertasi vuonna 2006, kun kirjoitin Suomen Kuvalehteen jutun Jäätävän poltteen kohtalosta.