Seksitrubaduuri Gainsbourgin elämä valkokankaalle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sen täytyi tapahtua. Serge Gainsbourgista tehdään Ranskassa vihdoin elokuvaa. Sen nimi on Serge Gainsbourg (vie heroique).

Muusikko, elokuvantekijä, kirjailija ja tehoprovokaattori Gainsbourgin (1928-1991) elämässä on aineksia värikkääseen, ehkä perverssiinkin spektaakkeliin. Ruma mies sai kainaloonsa Ranskan kauneimmat naiset Brigitte Bardotista Jane Birkiniin.

Ranskassa Gainsbourg on kansallisaarre, kiistelty mutta rakastettu pirulainen. Suomessa Gainsbourg ei ole kovin tunnettu, eikä oikeastaan juuri missään kotimaansa ulkopuolella. Mutta kulttihahmona hän elää ja voi hyvin täällä pohjoisessakin – juuri maanantaina manasin, kun en muilta kiireiltäni ehtinyt katsomaan Off Minor -yhtyettä, joka esittää Gainsbourgia suomeksi. YouTubeen fanit ovat tekstittäneet keskeisiä Gainsbourg-kappaleita englanniksi.

Gainsbourgin tunnetuin kappale on hänen Jane Birkinin kanssa laulamansa seksiluritus Je t’aime, joka ilmestyessään 1969 kiellettiin monien maiden radiossa. Faneille keskeisintä Gainsbourgia ovat 1970-luvun liki psykedeeliset konseptilevyt, kuten mestariteosHistoire de Melody Nelson (1971) ja L’Homme à tete de chou (1976), molemmat kertomuksia hulluuteen vajoamisesta.

Ranskassa Gainsbourgia soitetaan yhä radiossa päiväsaikaan hittien lomassa, ja hänet muistetaan myös provosoivista tempauksistaan. Esimerkiksi Marseljeesin reggae-versiosta, josta tuli valtava hitti, ja jonka seurauksena taitelija sai lukuisia tappouhkauksia.

YouTuben aikana on helppo tutustua myös 1980-luvulla lopullisesti alkoholisoituneen ja musiikintekijänäkin vähän väsyneen Sergen talkshow-vierailuihin, joissa hän pyytää parikymppistä Whitney Houstoniasänkyyn kanssaan sekä polttaa 500 frangin setelin protestina Ranskan kovalle verotukselle.

Ei sentään
Depardieu!

Lienee nyt selvää, että pidän Gainsbourgin urasta ja taiteesta. Ja luonnollisesti suhtaudun elokuvahankkeeseen epäillen. Kuinka tehdä elokuva miehestä, joka oli musiikintekijänä pari vuosikymmentä edellä aikaansa, teki maailman kauneimpia ja seksikkäimpiä biisejä, mutta toisaalta kirjoitti ainoan romaaninsa pierutaitelijasta ja äänitti kokonaisen levyn humoristista natsirokkia?

Kriittisyyttäni lisää, että elokuvasta on tulossa todella suuri jo budjetiltaan – amerikkalainen studio Universal on mukana tuottamassa.

Lupaavaa on se, että Gainsbourgin rooliin on valittu liki tuntematon nimi Eric Elmosnino, ei ketään loppuunkulunutta gerarddepardieuta.

Brigitte Bardot’a esittää Laetitia Casta ja Anna Mouglalis nähdään laulaja Juliette Grecona. Elokuva tiettävästi seuraa Gainsbourgin elämää jo 1940-luvulta alkaen, ainakin Varietyn uutisen mukaan. Tiedossa ei ole vielä, ketkä esittävät Sergen suurinta rakkautta Birkiniä tai vaikkapa France Gallia, jonka Euroviisu-voittaja Poupée de cire, poupée de son on Sergen käsialaa ja tunnetaan suomeksi Katri Helenan laulamana Vahanukkena.

Sergen näyttelijäksi ja laulajaksi (menestyksekkäästi!) ryhtyneellä tyttärellä Charlottella ja itse Birkinilla ei ole rooleja elokuvassa.

Sarjakuvista tuttu
Joann Sfar ohjaa

Sitten oikein hyviä uutisia. Viime viikolla Suomessa käynyt Marttyyrit -kauhuelokuvan ranskalainen ohjaaja Pascal Laugier suhtautui Gainsbourg-elokuvaan positiivisesti. Laugierin kanssa jutellessani kävi ilmi, että hänkin on todella kova Serge-fani. Teini-ikäisenä hän pääsi sinnikkyyttään kerran jopa juttusille Jane Birkinin kanssa. Hän ihmetteli, kuinka joku Suomessa voi tietää Gainsbourgin. No, jotkut asiat ylittävät kielirajoja.

Laugier kertoi, että ohjaaja-käsikirjoittaja Joann Sfar aikoo tulkita Gainsbourgin elämää ja tekoja melko vapaasti. Luvassa ei siis olisi mikään ulkoa puunattu ja sisältä tyhjä kärsivän taitelijan muotokuva Edith Piafista kertoneen tylsänpuoleisen Pariisin varpusen tapaan, vaan tositapahtumiin rennolla otteella suhtautuva kunnon elokuva.

Sfar tulee sarjakuvan maailmasta. Häneltä on suomennettu muun muassa erittäin arvostettuja Rabbin katti -albumeita. Laugier paljasti, että elokuvassa tulisi olemaan esimerkiksi animaatiojaksoja. Hän oli ehtinyt kuulla hankkeesta paljon, sillä Marttyyrien toista pääosaa esittävä Mylene Jampanoui näyttelee Serge-elokuvassa taiteilijan viimeistä vaimoa, malli Bambouta.

Toisaalta The Guardian-lehdessä on kerrottu, että elokuvasta on päätetty unohtaa Gainsbourgin vähemmän loistokkaat viimeiset vuodet.

Viesti Pariisiin! Älkää mokatko tätä! Sergessä kiteytyy kaikki se, mistä ranskalaisuudessa pidän. Kiitos, ettette tee hänestä puisevaa ja palvovaa elämäkertaelokuvaa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä