Finnkino yhdistyy ruotsalaisen SF Bion kanssa - Pohjoismaihin syntymässä elokuvateatterijättiläinen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Finnkinon ja ruotsalaisen SF Bion yhdistymistä on odotettu. Nyt se tapahtuu hieman eri tavalla kuin vielä vuosi sitten vaikutti. SF Bion omistaja Bonnier ei ostanut Finnkinoa pääomasijoitusyhtiö Ratokselta, kuten aiemmin uumoiltiin. Pohjoisamerikkalaisten lehtibisneksiensä tappioista kärsinyt Bonnier myikin velattoman SF Bion enemmistöosuuden Ratokselle.

Ratos ei ole kaukana Bonnierista. Sen hallituksen puheenjohtaja Arne Karlsson on myös Bonnierin hallituksessa.

Reutersin siteeraaman tiedotteen mukaan SF Biolla on Ruotsissa ja Norjassa yhteensä 43 elokuvateatteria, joiden saleissa on yhteensä 38 000 paikkaa. Se on selkeä markkinajohtaja. Finnkino omistaa Suomessa ja Baltiassa yhteensä 24 teatteria, joissa on 27 000 paikkaa.

SF Biolla on Ruotsissa noin 70 prosentin osuus elokuvateatteribisneksestä, Finnkinolla Suomessa samankokoinen siivu. Ruotsin tilanne on monimutkainen: yhdessä osakkuusyhtiö Svensk Bion kanssa SF Bion markkinaosuus on suurissa kaupungeissa jopa 95%.

Myös Suomen suurimman elokuva-alan levitysyhtiön SF Film Finlandin (ent. FS Film) omistaa Bonnier.

Kirjoitin Finnkinon ja SF Bion yhdistymisestä Suomen Kuvalehteen viime elokuussa: Suomen leffateatterit taas myyntiin?

Tuolloin närää herättivät Finnkinon kiristyneet hinnastot: moni elokuvien tuottaja ja levittäjä oli saanut harmaita hiuksia uusista sopimuksista, joita elokuvateatterijättiläinen tarjosi. Markkinajohtajana ja monien Suomen kaupunkien monopolitoimijana Finnkino saneli hinnat kyselemättä.

Siinäkin oli miettimistä, miksi Svensk Bion omistaja Peter Fornstam hankki viime vuonna osuuden Suomessa Bio Rex Cinemasin (eli Finnkinon kilpailijan) uudesta teatterista Porvoossa. Onko Fornstam – joka on Bonnierin omistaman nettivideopalvelu SF Anytimen hallituksessa, siis ”Bonnierin miehiä”, allekirjoittaneelle on kuvailtu – mukana laajemmassa Suomen elokuvateatterimarkkinoiden haltuunotossa?

”Uuden konsernin avulla voimme taata myös jatkossa mielenkiintoisen elokuvatarjonnan Pohjoismaissa ja Baltiassa”, Ratoksen toimitusjohtaja Susanna Campbell sanoo tiedotteessa.

Olisi todella vaikea kuvitella, että suomalainen elokuvatarjonta tästä bisnesoperaatiosta mihinkään muuttuisi. Se voisi hieman laajentua, mikäli Finnkino rakentaisi Helsinkiin pari salia lisää aikuisyleisölle. Se ei taida olla ihan ensimmäisenä listalla.

Päivitetty klo 10.09.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen