Donald Trump, menestysohjaaja James Cameronin uutuuden pahis

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Donald Trump on tosi-tv-tähti, mutta presidenttiehdokkaana hänen takanaan ei ole monia viihdemaailman vaikuttajia. Republikaanien puoluekokouksessa Trumpin puolesta suutaan soitti näyttelijä nimeltä Scott Baio. Hän on Onnen päivät-sarjan Chachi ja nykyinen äärikonservatiivi. Baio on niin menneen maailman tähti, niin nobody, että hänen esiintymistään pidettiin lähinnä vitsinä.

Kuuluisista republikaaneista Clint Eastwood on tiettävästi antanut republikaanien kiistellylle presidenttiehdokkaalle hyväksyntänsä, mutta enemmän asenteella ”kuka tahansa republikaaniehdokas on parempi kuin Obama” kuin varsinaisesti Trumpia kehuen.

Demokraattien puoluekokouksessa Hillary Clintonin kannattajina nähtiin kymmeniä isoja tähtiä Meryl Streepistä alkaen. Siellä esitettiin myös James Cameronin ohjaama video, joka käsittelee ilmastomuutoksen uhkaa Yhdysvalloissa sekä miestä, joka huoletta ja itsevarmana väittää sitä valheeksi.

Video on tehokas. Katsotaanpa sen yksinkertaista rakennetta. Kuten markkinoinnin tai propagandan kuuluu toimia, se manipuloi katsojan tuntemaan vahvasti yhden asian ja heti perään sen kautta toisen voimakkaammin. Kolmas tunne ei tosin ehkä enää iske niin kovaa.

Video alkaa surullisena ja pelottavana. Tulevaisuutemme on uhattuna. Avainsana on alussa me: isänmaallisuus on viritetty rivien väliin taitavasti. Sitten paljastetaan hahmo, joka väittää näitä esiteltyjä huolenaiheita huijaukseksi ja tekee niistä pilaa.

Donald Trump on Cameronin uusin pahis. Hän ei saa ainoastaan kelmin, vaan itseriittoisen petturin osan. Ensi-illassa Demokraattien puoluekokouksessa videon esittelypuheessaan Cameron itse kutsui Trumpia mielipuoleksi, mutta video on väitteessään maltillisempi ja siksi tässä viitekehyksessä vaikuttavampi.

Tunnetila, jonka video Trumpiin yhdistää, muistuttaa Avatarin, Titanicin ja Aliensin roistohahmojen itsekkyydestä. Pahinta on nimenomaan petos.

Kolmannessa näytöksessään video esittelee Hillary Clintonin, joka on tässä alle kuusiminuuttisessa tarinassa hyvää tarjoava, oikea vaihtoehto.

Subjektiivinen kokemukseni: niin paljon kuin Trumpia kavahdankin, ei tämä video tee Clintonista suurta sankaria. On helpompi luoda poliitikosta pahis kuin hyvis.

Titanicin ja Avatarin huikeiden menestysten perusteella Cameron on maailman taitavimpia yksinkertaisten ja universaalien tunteiden muovailijoita, mutta rajansa kaikella. Hillary saattaa olla hyvien puolella, mutta hänestä on vaikea tehdä sankaria.