Nettimysteeri Pääsiäiseksi - Cicada 3301

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pääsiäinen on mysteerien aikaa. Nettimysteereistä Cicada 3301 on yksi suurimmista.

Cicada 3301 käynnistyy aina vuodenvaihteessa Twitterissä, nyt kolmannen kerran. Cicadaa voi pitää aarteenetsintänä tai pelinä.

Se on ehkä huippuammattilaisten rekrytointikeino. Tai historian älykkäin mainoskampanja.

Osallistujat yrittävät ratkoa netissä monimutkaisia tehtäviä. Niiden ratkaisemiseen tarvitaan syvällisempää kulttuurintuntemusta kuin mitä hakukoneilla irtoaa.

Vihjeet puretaan salausmenetelmillä ja algoritmeilla. Näitä ovat esimerkiksi kryptografia ja steganografia eli informaation jäljittäminen eri tiedostotyyppien sisältä.

Tekstitiedosto voi sisältää kuvatiedoston tai päinvastoin. Nekin on ehkä purettava uudestaan. Ratkaisut vinkkaavat uusiin linkkeihin ja tehtäviin.

Peli levittäytyy netin ulkopuolellekin. Tähän asti on kerrottu ainakin älypuhelimella skannattavista QR-koodeista ja mystisistä puhelinvastaajista.

Lisäksi pitää osata liikkua darknetissä eli netin pimeällä puolella. Bloggaan erikseen, darknetistä kehittyy hyvää vauhtia netin alamaailma.

Cicada 3301:n tekijät eivät ole olleet järin puheliaita. On vinkattu, että se voisi olla työhaastattelu, jossa etsitään ”älykkäitä yksilöitä”.

Tekijät eivät ilmoittele, kun voittajia tai päätepisteen ratkaisijoita on tarpeeksi. Hitaat törmäävät vain toteamukseen, että yksilöt on jo löydetty.

Cicada 3301 olisi ehkä jäänyt nettifriikkien kuriositeetiksi ilman viime vuoden Snowden- ja NSA-skandaaleja (Suomen Kuvalehti 49/2013). Esimerkiksi Britannian tiedustelupalvelu GCHQ on julkisesti tehnyt samantyyppisiä puzzleja työnhakijoilleen. Mutta huomattavasti yksinkertaisempia.

Yhdysvaltain Salainen palvelu organisoi massiivisen pidätysaallon vuonna 1990. Operaatio Sundevilissa pidätettiin perimätiedon mukaan kymmeniä tai satoja hakkereita ja krakkereita.

Syytteet jäivät kuitenkin vähäisiksi. Netin salaliittoteoriat uskoivat Sundevilin olleen niin ikään erikoinen työhaastattelu.

Cicada 3301:n ratkaisemista varten on perustettu runsaasti foorumeita. Niissä ratkojaan pulmia yhdessä ja spekuloidaan itse mysteeriä.

Tiedustelupalvelu-teoria ei ole aivan päähineestä. Nimittäin Cicada 3301:n ratkaisijoistakaan ei ole kuulunut juuri mitään.

Netistä löytyy yksi sähköpostiviesti, jonka vastaanottajan väitetään olevan yksi varhaisista ratkaisijoista.

Anonyymin netin aikana 1990-luvulla fiksut ja nettitaitoiset eivät oikein voineet saada muutoin nettimainetta kuin julkistamalla itse onnistuneet temppunsa. Kun sosiaalisen median aikana ratkaisijatkaan eivät ilmaannu nettijulkisuuteen, se herättää kysymyksiä.

Onko heidät ostettu hiljaiseksi hyvällä työpaikalla tai salassapitosopimuksella? Onko ketään edes rekrytoitu? Ehkä jo ensimmäisen pelin ensimmäinen ratkaisija sai vain tiedon olleensa myöhässä.

Erilaisia organisaatioita on epäilty siksi, että Cicada 3301:n toteuttaminen on edellyttänyt, ei varsinaisesti rahaa, mutta julmetusti aikaa ja kontakteja ympäri maailman esimerkiksi QR-koodien liimaamiseen.

Mielestäni uskottavin selitys tähän asti on varttuneiden kypherpunkkareiden ryhmä, josta aikoinaan ponnisti esimerkiksi WikiLeaks ja Julian Assange. Ryhmä olisi tekemässä vastaiskua netin yksityisyyden romuttamiselle ja uutta sovellusta tai salaustekniikkaa.

Monet yksityiskohdat viittaavat 1980-90-lukujen tietoverkkoihin. Niissä vaikeakäyttöisyys ja ongelmanratkaisun itseopettelu oli parasta ja palkitsevaa viihdettä.

Jos Pääsiäisenä haluaa vaivata aivojaan, Cicada 3301 on siihen omiaan. Esimerkiksi Wikiaan on koostettu seikkaperäinen ja hyvin opettavainen kuvaus tämän vuoden ratkaisun etenemisestä.

Rattoisaa Pääsiäistä :)