Teologi Mitri Raheb: "Palestiinalaiset tarvitsevat kansallista heräämistä"

Israel
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
“Olemme siirtymässä hitaasti mutta varmasti yhden valtion malliin”, uskoo Mitri Raheb.

Israelilaisten siirtolaisten määrä miehitetyillä palestiinalaisalueilla on noussut jo yli puoleen miljoonaan. Tuhoaako tämä suuntaus toiveet Palestiinan itsenäistymisestä, kansainvälisesti palkittu ajattelija, Palestiinan kristitty, teologian tohtori Mitri Raheb?

“Koko siirtokuntapolitiikan tarkoitus on ollut muuttaa Länsiranta emmentaljuustoksi. Israel saa juuston – maan, vesivarat, arkeologiset kohteet – ja palestiinalaiset kolot. Israel sai mallin aikanaan Etelä-Afrikan rotuerotteluhallitukselta, joka neuvoi, miten pilkkoa Palestiina ‘itsenäisten kotimaiden’ eli bantustanien tapaan.”

“Kahden valtion, Israelin ja Palestiinan vaihtoehto, on jo melkein hukattu. Näen, että olemme siirtymässä hitaasti mutta varmasti kohti yhden valtion mallia.”

Suuri osa siirtokuntien israelilaisista valitsee asuinpaikkansa vahvojen uskonnollisten, kiihkokansallisten ja poliittisten syiden perusteella. Miten heidän kanssaan voi käydä vuoropuhelua?

“Valtaosa muuttaa sinne, koska Israel tekee sen heille edulliseksi. He saavat halpoja lainoja, uusia taloja ja suuria verohelpotuksia. Mutta hekään eivät ole valmiita vuoropuheluun, muutenhan he eivät olisi muuttaneet miehitetyille alueille. Siirtokunnat rakennetaan aina kukkuloille, katsomaan meitä alaspäin.”

Olisiko yhtenäinen, palestiinalaisalueet sisältävä valtio Israelille helpompi vaihtoehto kuin itsenäinen Palestiina?

“Israelin politiikkaa on leimannut toiveajattelu, että miehitys jatkuu ikuisesti kunnes palestiinalaiset vain häviävät muualle olojen käytyä heille liian vaikeiksi. Niin ei käy. Tuhoamalla itse kahden valtion vaihtoehdon he ovat pakottamassa kaikki meidät samaan valtioon. Sitä emme ole halunneet, eikä se ole heille helppoa.”

Mistä syystä?

“He saavat suuren palestiinalaisen kansanosan, jolle on annettava tasaveroiset oikeudet. Rotuerottelua ja bantustaneja eivät hyväksy enää edes Israelin tärkeimmät tukijat.”

“Ihmisoikeusnäkökulmasta Israel on jo menettänyt uskottavuutensa – yksikään kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö ei tue sen tapaa kohdella palestiinalaisia.”

Miten palestiinalaiset voivat parhaiten edistää omaa itsemääräämisoikeuttaan?

“Tarvitsemme kansallista heräämistä. Pelkkä hengissä pysyminen ei riitä. Kansallistunteen voimakkain herättäjä on kulttuuri – ajatelkaa omaa kansallista heräämistänne, joka syntyi kuvataiteen, arkkitehtuurin ja musiikin voimasta. Perustamani Dar Al-Kalima -kulttuurikeskuksen päätavoite on muuttaa nykyinen palestiinalainen identiteetti.”

Millainen se identiteetti on?

“Se on muovattu vuoden 1948 jälkeisistä pettymyksistä, tappioista ja epäonnistumisista. Tarvitsemme rohkaisevia esimerkkejä, esikuvia, vahvaa kansallistunnetta, joka luo yhteenkuuluvuutta uskonnollisista tai poliittisista eroista huolimatta. Vain siten voimme valmistautua kansakuntana tuleviin haasteisiin, ettemme aina vain reagoisi tapahtumiin.”

Saitte hiljattain suuren saksalaisen mediapalkinnon. Israel ja sen tukijat ovat vastustaneet katkerasti palkitsemistanne ja työtänne. Miksi?

“Hyökkäykset ovat johtuneet siitä, että olen käynnistänyt uuden tarinan palestiinalaisista. Lisäksi me palestiinalaiset kristityt muodostamme pahimman mahdollisen uhan Israelin hallitusta ja sen miehityspolitiikkaa aina sokeasti tukeville äärikristityille. Jos emme olisi kompastuskivenä, koko konfliktia voisi markkinoida islamin uhkana Herran kansaa vastaan. Nyt pelkkä olemassaolomme todistaa, ettei kyse ole uskonnollisesta vaan poliittisesta kiistasta.”