Putinin jäätävät tavoitteet

Mihin Venäjä pyrkii Itä-Ukrainan aseleposopimuksilla?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjän tukemien separatistien ja Ukrainan joukkojen hauras tulitauko näyttää nyt vahvistuvan, kun molemmat osapuolet ovat ryhtyneet vetämään raskasta tykistöään rintamalinjalta. Mihin Venäjä pyrkii Itä-Ukrainan aseleposopimuksilla, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi?

”Minskin sopimus virallistaa selkeähkön rajalinjan osapuolten välille. Puskurivyöhykkeineen se luo uudenlaisen todellisuuden Ukrainan sisälle. Osa Ukrainaa on kapinallisten ja Venäjältä tulleiden joukkojen hallinnassa. Jatkossa jää nähtäväksi, miten puskurivyöhykkeen rajat käytännössä määritellään.”

”Alueen rantakaistale turvaa Krimin ruoka- ja energiahuoltoa. Itä-Ukrainassa on myös puolustusvälineteollisuutta, joka edelleen on hyvin tärkeää Venäjälle.”

Entä mitkä ovat Ukrainan tavoitteet?

”Päämääränä kaikilla on varmasti sodan lopettaminen. Ukrainassa on lokakuussa tulossa parlamenttivaalit. Lyhyen tähtäimen tavoitteena on rauhoittaa tilannetta vaalien alla.”

 Ovatko itäiset alueet menetettyjä Ukrainan näkökulmasta?

”Tähän en osaa vastata. Olisin kuitenkin varovainen vertaamasta tätä suoralta käsin muihin jäätyneisiin konflikteihin. Tämä on vielä hyvin kuuma konflikti.

”Itä-Ukrainassa asuvan venäjänkielisen väestön sympatioita Venäjän suuntaan on myös ylikorostettu. Konfliktissa on paljon keinotekoisia, ulkoapäin synnytettyjä piirteitä.”

”Jäätyneen konfliktin luomisella voidaan kuitenkin vaikuttaa Ukrainan tasapainoon ja vahingoittaa uuden alun mahdollisuutta – kaikkia niitä odotuksia, joita liitetään Maidanin aukiolle.”

Elo jäätyneen konfliktin alla lienee jäätävää?

”Eläminen ja asuminen konfliktin keskellä ei tietenkään ole helppoa. Ukrainan yhtenä tavoitteena Minskissä on saattanut olla tilanteen rauhoittaminen talvea ajatellen. Elokuussa myös Putin puhui sovittelevasti. Me ymmärrämme mitä tarkoittaa, kun tulee talvi, hän sanoi.”

 Onko Venäjän retoriikka jotenkin muuttunut?

”Venäjällä on puhuttu Kiovan juntasta. Sillä on haluttu esittää Ukrainan hallitus negatiivisessa valossa. Aivan viime aikoina tämän luonnehdinnan käyttö on vähentynyt ellei jopa loppunut kokonaan.”

Strategia on siis saanut uusia piirteitä?

”Venäjän strategia on kahden kauppa. Ensinnäkin on geopoliittisia päämääriä. Sen lisäksi Venäjällä on kyky improvisoida ja käyttää hyödyksi erilaisia konfliktin aikana avautuvia mahdollisuuksia ja mennä eteenpäin välillä päättömästikin. Samanaikaisesti tuotetaan useita keskenään ristiriitaisia viestejä ja vahvistetaan hyvin erilaisia toimijoita ja toimintalinjoja. Ne yhdessä hämmentävät sitä tapaa, jolla mekin konfliktista puhumme.”