Venäjä haastettiin oikeuteen malesialaiskoneen ampumisesta – ”Meillä on 2000 sivua todisteita”

Uhrien omaiset vaativat 300 miljoonan euron korvauksia.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ukrainan ilmatilassa alas ammutun malesialaiskoneen uhrien omaiset vaativat Venäjän valtiolta ja presidentti Vladimir Putinilta lähes 330 miljoonan dollarin eli lähes 300 miljoonan euron korvauksia.

Asiaa koskeva kanne on vireillä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Sitä ajaa 330 malesialaisen, uusiseelantilaisen ja australialaisen uhrin omaisia edustava australialainen LHD-lakiasiaintoimisto.

“Me olemme esittäneet tuomioistuimelle lähes 2000 sivua dokumentteja, jotka osoittavat, että venäläiset olivat läsnä, venäläinen raskas aseistus oli läsnä. Se on valokuvattu videoitu ja silminnäkijät ovat todistaneet sen. Alue mistä ohjus ammuttiin on geopaikannettu”, LHD:n lakimies Jerry Skinner sanoo brittiläiselle Financial Times-lehdelle.

Skinner hankki aikoinaan Libyan valtiolta korvauksia Lockerbien yllä Skotlannissa räjäytetyn lentokoneen matkustajien omaisille.

Kanteen mukaan Venäjä ei ole auttanut kansainvälisistä yhteisöä asiaa koskevissa tutkimuksissa. Sen sijaan kybersotaan erikoistuneet venäläishakkerit ovat murtautuneet hollantilaisten tutkijoiden nettisivuille.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut lento MH17 oli 17. heinäkuuta 2014 Itä-Ukrainan yllä, kun sitä kohti ammuttiin venäläisvalmisteinen Buk-ohjus.

Kone putosi lähelle Torezin kaupunkia, joka sijaitsee Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalla alueella vain 30 kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

Alkuvaiheessa koneen ampumisesta syytettiin Itä-Ukrainan kapinallisia, erityisesti kapinajohtaja Igor Strelkovia, joka on sittemmin palannut Moskovaan.

Riippumattoman Bellingcat-ryhmän tutkimusten mukaan syylliset löytyvät kuitenkin Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatista.

Venäjä on kiistänyt alusta alkaen osallisuutensa koneen ampumiseen. Se väitti aluksi, että malesialaiskoneen olisi pudottanut ukrainalainen Su-25-rynnäkkökone.

Bellingcat osoitti kuitenkin nopeasti, että Venäjän puolustusministeriön esittelemä satelliittikuva oli väärennös.

Sen jälkeen Venäjän armeija julkisti satelliittikuvia, joiden mukaan ukrainalaisesta ilmatorjuntatukikohdasta olisi hävinnyt yksi ohjuslavetti samoihin aikoihin, kun MH17 ammuttiin alas. Myös ne osoittautuivat väärennöksiksi.

Virallinen rikostutkinta jatkuu edelleen Hollannissa. Tutkijoiden raportin odotetaan valmistuvan lokakuussa.

Malesia, Hollanti, Australia, Belgia ja Ukraina ovat tutkineet vaihtoehtoisia tapoja hankea Venäjältä korvauksia sen jälkeen, kun Venäjä torjui viime vuonna veto-oikeudellaan YK:ssa vireillä olleen hankkeen kansainvälisestä tuomioistuimesta.