”Putinin valta ei toimi ilman vihan kohteita” – venäläisiä arvioita Nemtsovin murhasta

Venäjän henkisessä ilmapiirissä väkivallan kasvu on väistämätöntä, uskoo professori.

Boris Nemtsov
Teksti
Anne Kuorsalo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Boris Nemtsovin murhan jälkeen venäläiset pohtivat, miksi oppositiopoliitikko murhattiin ja mitä tästä kaikesta seuraa.

”Vain muutama päivä sitten (Maidanin vastainen mielenosoitus 21.2.) ihmiset kulkivat meidän kaupungissamme käsissään julisteet, joissa sanottiin, että lyödään viides kolonna kuoliaaksi, ja tänään tapettiin Nemtsov. Ajatelkaamme, mitä tapahtuu huomenna.”

“Meidän kaikkien pitää pysähtyä. Painotan kaikkien, vallan, opposition, liberaalien, kommunistien, nationalistien, vanhoillisten. Kaikkien on aika pysähtyä ja miettiä sitä, mihin viemme Venäjää.”

Näin vaatii Anatoli Tšubais, joka istui murhatun Nemtsovin kanssa samassa hallituksessa, mutta kuuluu edelleen Venäjän eliittiin, koska johtaa valtiollista nanoteknologian yritystä. Kommentti on julkaistu yrityksen verkkosivulla.

Tšubais tuki Krimin liittämistä Venäjään ja vakuutti olevansa valmis syömään tattaripuuroa muiden venäläisten kanssa elintarvikkeiden tuontikiellon tultua voimaan. Nyt hänen kannanottoaan voi lukea niin, etteivät vallan rivit enää ole yhtenäiset.

 

Tšubaisin panssaroitua autoa ammuttiin vuonna 2005 kranaatinheittimellä. Tapaukseen viittaa Dmitri Travin, Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Fontanka.russa muistuttamalla, kuinka valtaeliitti piti tekoa täysin sopimattomana.

Kun valtio tuomitsee tällaiset teot, eivät potentiaaliset tappajat saa impulssia, päättelee professori. Tilanne on hänestä toinen, kun valtio antaa epävirallisesti ymmärtää, että väkivalta on normaali tapa ratkaista ongelmia ja moraaliset auktoriteetit jatkuvasti painottavat, että paha tulee vain niistä, jotka taistelevat demokratian ja liberaalien arvojen puolesta.

Travin toteaa, miten tällaisessa henkisessä ilmapiirissä väkivallan kasvu on väistämätöntä. Hän mainitsee yhtenä esimerkkinä moraalisesta kriisistä sen, miten niin sanotut kasakat saattoivat hakata myöhemmin vankilaan tuomittuja punkryhmä Pussy Riotin tyttöjä kasakan nagaikoilla, ratsupiiskoilla, ilman, että heitä rangaistiin.

Jos moraaliset auktoriteetit televisiossa vakuuttavat, että me olemme käytännössä sodassa, koska Amerikka haluaa pistää meidät polvilleen, potentiaaliset tappajat alkavat toimia ja itse määritellä, kuka toimii Amerikan hyväksi ja tarttuvat aseeseen käyttämättä erityisemmin aivojaan, kokoaa Travin.

 

Venäjän kriittisessä verkkomediassa monet muutkin analysoivat Nemtsovin murhaa samaan tapaan.

Kremlin sisäpiiriin vielä muutama vuosi sitten kuuluneen Gleb Pavlovskin mielestä on siirrytty vaiheeseen, jossa ”tappajina” toimineiden television juontajien tilalla toimivat oikeat killerit, joiden ilmaantumisen juontajat tekivät mahdollisiksi.

Pavlovski toteaa Gazeta.run haastattelussa rikollisten näyttäneen yhteiskunnalle, ettei valtio suojele oppositiota. Samaan aikaan tiedetään, että yhteiskunnallista toimintaa harjoittavia vainotaan, joten heistä jokainen joutuu kysymään, tapetaanko minutkin.

”Järjestelmä ei voi toimia ilman vihaa, se on henkinen liitin, jolle valta nojaa. Koko Putinin Venäjän historia on kertomus siitä, miten taitavasti vihaa on suunnattu erilaisiin ihmisiin, sosiaaliryhmiin, maihin ja kansoihin”, kirjoittaa Ilja Milštein Grani.russa.

Ensin vihan kohteena olivat Milšteinin mukaan tšetšeenit, sitten oligarkit, georgialaiset, nyt ukrainalaiset, eurooppalaiset ja amerikkalaiset. Lisäksi vihan kohteena ovat aina olleet sellaiset, jotka ovat olleet eri mieltä.

Milšteinin mielestä maa käy sotaa koko muuta maailmaa vastaan ja mieliala Kremlissä vastaa sitä, mikä rikoslaissa määritellään murhaan yllyttämiseksi.

Kuvioon kuuluvat vielä salaliittoteoriat eikä muuten voisi ollakaan, katsoo kirjoittaja, koska itse lähetetään tappajia Qatariin ja Lontooseen.

Hän muistuttaa, kuinka Nemtsovia vainottiin koko likaisen poliittisen pelin arsenaalin voimalla, aivan kuin Putin ja Nemtsov olisivat olleet tuoreiden mielipidemittausten mukaan menossa presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

 

Murha ei ollut tarpeen valtaa pitäville, ja se vahingoittaa hallintoa, mutta viha Nemtsovin kaltaisia kohtaan on sopusoinnussa vallassa olevien mielialojen kanssa, pohtii Nikolai Svanidze Ezhednevnyj zhurnalissa.

Svanidze oli 1990-luvulla tunnettu toimittaja ja toimi lyhyen ajan 19971998 Venäjän television johtajana.  Silloin television ohjelmiin päästettiin vielä oppositionkin edustajia.

Svanidzen mielestä tapahtunut kertoo, että Putin on menettänyt tilanteen hallinnan, vaikka se on toisaalta tulosta juuri ylhäältä aloitetusta hysteerisestä sotapropagandasta ja aggressiivisesta suhtautumisesta kaikkeen vaihtoehtoiseen mielipiteeseen.

Svanidze arvelee, että lännen silmissä tekoon syypäänä pidetään valtaa. Hän katsoo, että tavoitteena saattoi olla länsisuhteiden tiukkeneminen ennestään.

Myös Gleb Pavlovski painottaa, miten terroriteossa oleellisinta on juuri sen vaikutus. Hän varoittaa, että voimarakenteet voivat jatkossa toimia vielä kovemmin ottein.

Pavlovski kiinnittää huomiota vielä murhapäivään, se oli ensimmäistä kertaa vietetty erikoisjoukkojen päivä. Vuotta aikaisemmin hyvin varustetut mutta ilman maatunnuksia liikkuneet joukot ottivat haltuunsa Krimin avainpaikat.

Aleksandr Podrabinek korostaa Ezhednevnyj zhurnalissa murhapaikan valinnan Kremlin vierestä osoittavan tekijöiden varmuutta siitä, ettei heitä rangaista. Normaalit rikolliset eivät poliisien ja vartijoiden kansoittamalla alueella toimi.

Murha todistaa kuolemansairaasta yhteiskunnasta, arvioi Georgi Bovt Gazeta.russa. Hän ennakoi, ettei kaikkia tekoon liittyviä yksityiskohtia saada  tietoon ainakaan nykyisenä aikakautena.

Synkkyyttä purkavat hakevat lohtua muistelemalla Nemtsovia. He kuvailevat, kuinka hän poikkesi venäläisistä poliitikoista hymyilemällä ja tulemalla toimeen kaikkien kanssa.

Dmitri Travin viittaa Fontanka.russa siihenkin, miten fyysikkona työnsä aloittanut Nemtsov työskenteli ennen politiikkaan siirtymistä silloisessa Gorkissa, nykyisessä Niznyj Novgorodissa projektissa, jolla pyrittiin vastaamaan Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin hankkeeseen tähtien sodasta.

 

Nemtsovin muistoksi Moskovassa järjestetty mielenosoitus osui samaan päivään, jolloin tuli kuluneeksi 20 vuotta Venäjän television ykköskanavan johtajaksi nimitetyn kansan rakastaman toimittaja Vlad Listjevin murhasta.

Sitäkään ei ole selvitetty. Listjev ammuttiin kotipihaansa ennen kuin edes ehti aloittaa työnsä: hän oli ilmoittanut lopettavansa kanavaa koettelevan korruption.