Karu totuus: Syyllisiä MH17-koneen tuhoon ei saada koskaan vastuuseen

Uutisanalyysi: Venäjä ei hyväksy rikostutkijoiden tuloksia MH17:n alasampumisesta.

ilmailu
Teksti
Jyri Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Minusta tuntuu, ettei tälle painajaiselle saada koskaan juridista päätepistettä.”

Näin alistuneesti ja näin todenmukaisesti kuvasi ukrainalaiselle pellolle 17. heinäkuuta 2014 tuhoutuneessa matkustajakoneessa kuolleiden kahden pojan eno Harun Calehr uutistoimisto Reutersille tuntemuksiaan. Kansainvälinen rikostutkijoiden ryhmä oli juuri julkaissut väliraporttinsa Malaysia Airlinesin lennon MH17 tuhosta.

Calehrin kahden sisarenpojan lisäksi turmassa kuoli 296 ihmistä.

Tutkijaryhmässä on mukana kokeneita rikostutkijoita ja syyttäjäviranomaisia Hollannista, Australiasta, Belgiasta, Malesiasta ja Ukrainasta. Valtaosa koneen matkustajista oli hollantilaisia. Tutkijat julkistivat tuloksensa 28. syyskuuta.

Tutkijat pääsivät normaaleja esitutkintamenetelmiä käyttäen lopputulokseen, joka vahvisti perinteisen lento-onnettomuustutkinnan viime vuonna valmistuneen raportin keskeisen tuloksen: Boeing 777-matkustajakoneen tuhosi Itä-Ukrainan kapinallisten alueelta ammuttu venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus.

 

Rikostutkijat pääsivät kuitenkin pitemmälle kuin onnettomuustutkijat.

Viime mainitut eivät perinteisesti edes yritä selvittää syyllisiä. He selvittävät tapahtumien kulun ja sen perusteella mahdollisesti saatavan opin vastaavien tapahtumien estämiseksi tulevaisuudessa.

Rikostutkijat sen sijaan etsivät syyllisiä. Heitä ei nyt julkistetussa väliraportissa kuitenkaan nimetty. Tutkijoilla on noin sadan nimen lista, johon jatkoselvitykset keskittyvät.

Kukaan ei kuitenkaan usko, että ne johtaisivat rikostutkinnan loogiseen lopputulokseen eli syyllisten löytämiseen, syyttämiseen ja tuomitsemiseen oikeudessa.

298 ihmisen murhaan tai vähintäänkin kuolemantuottamukseen syyllistyneet Buk-operaattorit ovat nimittäin joko venäläisiä, Itä-Ukrainan separatisteja tai molempia. Venäjä ei ikinä luovuta omiaan minkäänlaisen ulkomaisen tai kansainvälisen oikeusistuimen tuomittaviksi. Venäläisten osalta sen estää jo maan perustuslaki.

Sen estää myös venäläisten asenne. He eivät vieläkään suostu tunnustamaan onnettomuus- ja rikostutkijoiden johtopäätöstä oikeaksi.

Nyt he vetoavat tutkatallenteisiin, joiden mukaan Itä-Ukrainan ilmatilassa ei tapahtuma-aikana ollut minkäänlaista ohjusta tai muutakaan ilma-alusta.

Tutkijoiden käyttöön näitä tallenteita ei kuitenkaan ole annettu.

Tämä väite on myös ristiriidassa ainakin yhden venäläisten oman, aiemman skenaarion kanssa. Sen mukaan matkustajakoneen olisi tuhonnut ilmasta-ilmaan-ohjuksella ukrainalainen hävittäjäkone. Venäläiset esittivät tämän väitteen tueksi tutkatallenteen, jossa väitetty hävittäjäkone näkyi.

Rikostutkinta siis jatkuu, vaikka kaikki tietävät Harun Calehrin olevan oikeassa.

Juridista päätepistettä, syyllisten tuomitsemista, ei tässä painajaisessa ole luvassa koskaan.

 

MH17:n vaiheiden selvittely on ollut valtava urakka.

Onnettomuustutkijat muun muassa kokosivat Boeingin sirpaleista sen eturungon ja pystyivät varmistamaan, että tuhon aiheutti Buk-ohjuksen 9N314M-tyyppinen taistelukärki. Ohjuksen osia löytyi koneen romujen seasta.

Buk räjähti ohjaamon vieressä, tappoi molemmat lentäjät ja irrotti ohjaamo-osan muusta rungosta. Ensimmäisessä raportissa ohjuksen laukaisupaikka paikallistettiin 25 neliökilometrin tarkkuudella kapinallisten hallussa olevalle alueelle.

Rikostutkijat pystyivät saamaan selville tarkan paikan. Ohjus laukaistiin pellolta kahdeksan kilometriä kaakkoon koneen putoamispaikalta.

Alueelle sijoitetut separatistijoukot pyysivät turmaa edeltävänä iltana Buk-ohjuksia suojaksi Ukrainan hallituksen ilmahyökkäyksiä vastaan. Ne toimitettiin perille Venäjän puolelta vielä samana iltana.

Yhden ohjuksen laukaisun jälkeen yksikkö palasi kiireen vilkkaa takaisin Venäjälle.

Tämä kaikki selvitettiin muun muassa puhelinkuuntelun ja todistajanlausuntojen avulla ja tutkijat ovat asiastaan niin varmoja kuin vain esitutkinnassa voidaan olla. He uskovat, että kaikki nyt esitetty aineisto voidaan osoittaa todeksi tuomioistuimessa.

 

Tutkintaan on muutenkin pantu valtava määrä työtä ja resursseja. Pieni Suomikin on päässyt pieneen rooliin suuressa draamassa.

Suomen puolustusvoimat käytti aiemmin Buk-ohjuksia. Hollannin syyttäjävirasto kertoi Helsingin Sanomille, että tutkijat tekivät kaksi ohjuksen koeräjähdystä, toisen Suomessa ja toisen Ukrainassa.

Tässä ei pitäisi olla mitään merkillistä. Koeräjähdyksen takana oli virka-apupyyntö Hollannista ja kaikki YK:n jäsenmaat lupautuivat heti turman jälkeen antamaan kaikkea mahdollista apua sen jälkiselvittelyissä.

Monet olisivat halunneet antaa itse tutkinnankin YK:n hoidettavaksi. Venäjä torppasi tällaiset aikeet YK:n turvallisuusneuvostossa.