Egyptin oppositio tiivistyy: Vallassa olevat islamistit tehtailevat syytteitä haastajiaan vastaan

Egypti
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Presidentti Mohammed Mursi piti 26. joulukuuta televisiopuheen, jossa hän muun muassa kutsui oppositiota mukaan keskusteluun maan talouden kohentamisesta. Kuva Lehtikuva.

Torikauppiaat nuokkuvat kojuissaan Kairon historiallisessa Khan el-Khalilin basaarissa. Kujat, jotka tavallisesti tähän aikaan vuodesta täyttyvät turisteista, ovat autioita. Vain varakkaan näköinen venäläinen pariskunta kulkee kojusta toiseen. Heidän perässään kävelee turvamies, jonka takataskuun työnnetty pistooli ei jää keneltäkään huomaamatta.

Vielä kaksi vuotta sitten turismi oli Egyptin tärkeimpiä tulolähteitä. Se toi yli kymmenen miljardia euroa vuodessa. Nyt tulot ovat romahtaneet. Erityisen paljon on kärsinyt Kairo, jonka kaduilla mielenosoittajat vielä joulukuussa vastustivat suurin joukoin presidentti Mohammed Mursin ajamaa uutta perustuslakia.

Oppositio hävisi, Mursi voitti. Hänen islampainotteista perustuslakiaan tuki 63 prosenttia äänestäneistä. Äänestämässä kävi kuitenkin vain 33 prosenttia kansasta. Voittonsa jälkeen Mursi kutsui poliittiset ryhmät kansalliseen vuoropuheluun yhä syvemmäksi käyneen poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Oppositio kieltäytyi kutsusta.

Nyt edessä ovat uudet parlamenttivaalit, todennäköisesti huhtikuussa. Egypti on ollut ilman parlamentin alahuonetta kesästä 2012, jolloin perustuslakituomioistuin hajotti tuoreen, islamistien hallitseman parlamentin.

Maan merkittävimmät oppositiojohtajat ilmoittivat tammikuun puolivälissä, että seuraavissa vaaleissa oppositio yhdistää voimansa. Edellisissä vaaleissa joulukuussa 2011 eripuraiset oppositioryhmät hajaantuivat eri listoille. Se auttoi tehokkaasti järjestäytyneen Muslimiveljeskunnan murskavoittoon.

Kolmea keskeistä oppositiojohtajaa yhdistää sekin, että presidentti Mursin nimittämä yleinen syyttäjä on vastikään käynnistänyt tutkimukset heitä kaikkia vastaan. Syyttäjä epäilee Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Mohamed ElBaradein, Arabiliiton entisen johtajan Amr Moussan sekä vasemmistojohtaja Hamdeen Sabbahin lietsoneen kansaa presidentti Mursin syrjäyttämiseksi.

Sekä Moussa että Sabbah olivat ehdolla kevään 2012 presidentinvaalissa, jonka Mursi voitti. ElBaradei vetäytyi presidenttikilvasta viime metreillä.

Oikeuteen on viime viikkoina haastettu myös toimittajia, pilapiirtäjiä ja tv-showjuontajia. Heitä on syytetty joko presidentti Mursin loukkaamisesta tai jumalanpilkasta.

Maan suurimpien lehtien päätoimittajat ja keskeiset mediavaikuttajat julkistivat tammikuun alussa lausunnon, jossa he esittivät syvän huolensa hyökkäyksistä mediaa vastaan. Heidän mukaansa maan uusi johto haluaa hiljentää kaikki äänet, jotka vastustavat uskontoon nojaavan poliittisen johdon yksinvaltiutta.

He myös ilmaisivat vastustavansa edelleen uutta perustuslakia, joka heidän mukaansa on islamistien sanelema. Uusi perustuslaki ei takaa maan vähemmistöille, kuten koptikristityille, eikä naisille edustusta parlamentissa. Hajotetun parlamentin jäsenistä kaksi prosenttia oli naisia.

Vasta hyväksytty uusi vaalilaki kuitenkin parantaa naisten mahdollisuuksia tulla valituksi parlamenttiin.

Uusi perustuslaki sallii edelleen myös siviilien tuomitsemisen sotilastuomioistuimissa, silloin kun heitä epäillään rikoksista, jotka voivat vahingoittaa maan armeijaa. Koska armeija on niin taloudellisesti kuin poliittisesti keskeinen vallankäyttäjä Egyptissä, tuomioita nähtäneen jatkossakin.

Kansannousun vuosipäiväksi 25. tammikuuta Kairoon suunnitellaan jälleen laajoja mielenosoituksia Mursin ajamaa islamisoimista vastaan. Opposition ja kansalaisyhteiskunnan huolia on ymmärretty ulkomailla, mutta siellä on muistutettu, että demokratiaan kuuluu myös häviäminen.

Amerikkalaisen Carnegie Endowment -tutkimuslaitoksen Egypti-asiantuntija Nathan Brown muistuttaa, että koska Mursi on presidentti, hänen vastuullaan on johdattaa Egypti pois vastakkainasettelun erämaasta.

“Mutta myös opposition pitää oppia käyttäytymään kuten oppositio – sen täytyy keskittyä käyttämään uuden perustuslain takaamia demokraattisia keinoja”, Brown kirjoittaa laitoksen nettisivuilla.

“Opposition täytyy luoda selkeä vaihtoehtoinen näkemys politiikasta ja oppia esittämään se tavalla, joka puhuttelee äänestäjiä.”

Tuomio uusiksi

Egyptin entisen presidentin Hosni Mubarakin valitus elinikäisestä vankeustuomiosta on hyväksytty. Oikeus ottaa hänen tapauksensa uuteen käsittelyyn.

Mubarak, 84, syrjäytettiin vallasta 2011 ja tuomittiin kesäkuussa. Mubarak sai tuomion mielenosoittajien surmauttamisesta. Poliisi ja armeija ampuivat 2011 kansannousun aikana arviolta 850 ihmistä.

Uusi käsittely ei voi tuoda Mubarakille elinkautista ankarampaa tuomiota.

Myös Mubarakin aiemmin korruptiosta saama vapauttava tuomio käsitellään uudelleen. Niin ikään hänen kahden poikansa sekä entisen sisäministerin ja yhden keskeisen liikemiehen saamat vapauttavat tuomiot korruptiosta arvioidaan uudestaan.

Egyptissä on meneillään myös laaja sovitteluprosessi, jossa Mubarakin aikaisia korruptiosta ja valtion varojen kavaltamisesta syytettyjä virkamiehiä ja vaikuttajia on armahdettu vastineeksi rahojen palauttamiselle.