Ei ole yllätys, että tämä maa suojautuu kaikin mahdollisin kielloin ebolaa vastaan

Pohjois-Korea on saanut epidemiasta kätevän syntipukin, arvioi tutkija.

ebola
Teksti
Veera Jussila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ebolatapauksia on todettu maailmalla yli 14 000.  Kuolleita on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jo nyt yli 5100. Arvio on varovainen, kuolleita voi olla jopa kolminkertainen määrä.

Pohjois-Korean osuus tartunnoista on nolla. Eristynyt maa sijaitsee yli 13 000 kilometrin päässä Länsi-Afrikasta, jossa epidemia puhkesi viime talvena.

Lokakuussa Pohjois-Korea kielsi turistien pääsyn maahan kokonaan. Muut ulkomaiset matkustajat joutuvat Pjongjangin lentokentältä kolmen viikon karanteeniin.

Onko Pohjois-Korean johto todella niin peloissaan? Ei, katsoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

“Siellä luodaan niitä pelkoja ja oikeutetaan omaa regiimiä”, hän sanoo. “Ebola on tauti, joka kielii globaaleista yhteyksistä vähän kuin sars aikoinaan.”

Pohjois-Korea sulki rajansa myös vuonna 2003, kun ilmateitse tarttuva keuhkokuume sars levisi esimerkiksi Hongkongissa ja Vietnamissa. Silloin vaara oli Aaltolan mukaan todellisempi.

Ebola ei leviä ilmateitse, eikä pohjoiskorealaisilla ole juuri mahdollisuuksia matkustaa. Silti paikallinen televisio varoittaa taudista tietoiskuilla ja näyttämällä suojapuvussa partioivia sairaalan työntekijöitä.

 

Epidemia antaa Aaltolan mukaan Pohjois-Korealle samaa materiaalia kuin elokuvateollisuudelle. Se tarjoaa “konkreettisia, iholle tulevia esimerkkejä omasta hyvyydestä ja valtion kyvystä pitää pohjoiskorealaiset turvassa”.

Erilaisia tauteja on tutkijan mukaan hyödynnetty oman maan kiillottamisessa kautta historian.

“Tein Suomessa lintuinfluenssan yhteydessä analyysiä median kielestä. Paljon toistuivat suomalaiset puhtaat elämäntavat ja pohjoismainen kulttuuri, joka jotenkin estää tautien leviämisen tänne, koska olemme niin rationaalisia”, Aaltola sanoo.

“1980-luvun Neuvostoliitossa ajateltiin, että hiv ja aids johtuvat länsimaisesta hapatuksesta. Epäiltiin jopa, että se on Yhdysvaltojen kehittämä virus.”

Tavallaan Pohjois-Korealla on todellinen syy pelätä Ebolaa. Ihmiset näkevät nälkää, kärsivät tuberkuloosista ja kuolevat nuorina. Terveydenhuollolla olisi tuskin rahkeita taltuttaa epidemiaa.

“Jos ebola leviää Kiinaan, se leviää myös Pohjois-Koreaan.”

 

Osittain Pohjois-Korean reaktioita selittävätkin maan muut ongelmat.  Hiljattain maata johtava Kim Jong-un katosi viikkokausiksi julkisuudesta. Lokakuun lopussa hänen tiedotettiin olleen nilkkaleikkauksessa.

Yksipuoluediktatuurissa spekuloidaan koko ajan johtajien terveydellä, Aaltola huomauttaa.

Kim Jong-un on hänen mukaansa ollut johtajana vielä isäänsä Kim Jong-iliä brutaalimpi.

“Kuilu muun maailman ja Pohjois-Korean välillä tulee pahemmaksi vuosi vuodelta”, hän sanoo. “Voidaan ajatella, että yksi sairaus saa huomion pois toisista ongelmista.”

“Pohjoiskorealaiset ovat nälänhädässä ja kurjuudessa, mutta ebolaa he eivät saa.”