Viruksen evoluutiota ennustamalla parempi influenssarokote

Infektion aikana immuunijärjestelmämme aktivoituu kaikkiin kantoihin, joita yksilö on joskus kohdannut.

influenssa
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kausi-influenssa on pahamaineisen nopea muuntelemaan itseään. Influenssoista on jatkuvasti liikkeellä erilaisia kantoja niin ihmisissä kuin eläimissäkin. Rokotteiden valmistajan on joka vuosi tuotettava satoja miljoonia annoksia kausi-influenssarokotteita ennen influenssakauden alkua.

Rokotevalmistajien on valittava viruskanta, johon rokote tehoaa, jo kuukausia aikaisemmin, ja vaikka arvaus osuisi oikeaan, näiden kuukausien aikana virus kehittyy edelleen.

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat nyt kehittäneet menetelmän, jonka avulla rokotteiden kehittäjät pystyvät ennustamaan, mihin suuntaan virus kehittyy. Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa he kuvailevat immunologisen ilmiön, joka mahdollistaisi väestön rokottamisen viruskantaan, jota ei rokotetta valmistettaessa vielä ole edes olemassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat kokoontuvat joka vuoden helmikuussa valitsemaan, mihin kausi-influenssakantaan rokotetta kehitetään. Päätös perustuu suurelta osin frettien immuunivasteisiin, koska ihmisen immuunivasteet ovat niin monimutkaisia. Kun rokotukset alkavat seuraavaa talvi-influenssakautta varten, virus voi olla jo muunnellut itseään siinä määrin, että rokotteen teho jää heikoksi.

Tutkijat mallinsivat vasta-ainereaktion rokotukseen ja oikeaan virukseen luomalla tietokoneella yksilön “vasta-ainemaiseman”. Visualisointi auttaa tutkijoita ymmärtämään, kuinka immuunijärjestelmämme vastaa taudinaiheuttajiin, jotka muuntautuvat ja hyökkäävät sitten uudestaan.