Suomalaisprofessori: Ebolan leviäminen pisaratartuntana epätodennäköistä

”Tieteiskirjallisuuden tasolla oleva hypoteesi”, sanoo THL:n tutkimusprofessori.

ebola
Teksti
Jari Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Länsi-Afrikassa epidemian aiheuttaneen Ebola-viruksen muuntuminen hengitysteitse leviäväksi on erittäin epätodennäköistä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija.

“Mikään epidemiologinen tutkimus ei tue sitä, että tämä olisi realistisesti otettava leviämiskeino”, sanoo THL:n Biologisten uhkien osaamiskeskuksen tutkimusprofessori Mika Salminen. “Ei voi sanoa, että niin ei voisi koskaan käydä. Mutta se, että se olisi todennäköistä, on suoraan sanoen aika kukkua.”

Spekulaatiot Ebolan mahdollisesta muuntumisesta levisivät viikonloppuna mediassa sen jälkeen, kun amerikkalainen tutkija Michael Osterholm oli varoittanut New York Times -lehdessä, että jokainen uusi tartunta tarkoittaa “miljoonaa miljoonaa geneettistä nopanheittoa” eli mahdollisuutta ihmiskunnan kannalta katastrofaaliseen mutaatioon.

THL:n Salminen ei ole vaikuttunut. “Osterholm on tunnettu virologi, joka mielellään esittää provokatiivisia kysymyksiä. Tämä on pikkaisen tieteiskirjallisuuden tasolla oleva hypoteesi.”

Ebolaa on esiintynyt ihmisessä 1970-luvun puolivälistä asti, eikä pisaratartunnasta ole ollut mitään viitteitä, Salminen sanoo.

”Kyseessä on virus joka muuntuu nopeasti, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen nopeasti. Sama koskee kaikkia influenssia ja monia muita RNA-viruksia, joissa toimivat samat mekanismit. Ei ole mitään selkeää syytä, miksi Ebola muuttuisi hengitysteitse tarttuvaksi.”

Historiasta ei Salmisen mukaan juuri löydy esimerkkejä tukemaan amerikkalaistutkijan esittämää uhkakuvaa.

“On paljon esimerkkejä muista viruksista, jotka ovat kiertäneet vuosikymmeniä muuttamatta leviämiskeinoaan suuntaan tai toiseen. Lintuinfluenssa on hyvä esimerkki: meillä on ollut toistakymmentä vuotta H5N1-virus, joka ei ole muuttunut helposti ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi.”

Vuonna 1989 karanteenissa olleita makakeja sairastui ja kuoli Ebolan kaltaisen viruksen aiheuttamaan tautiin Restonissa lähellä Yhdysvaltojen pääkaupunkia Washingtonia. Taudin epäiltiin levinneen pisaratartuntana.

”Tämä on se ainoa kohta, jossa on pientä epäselvyyttä”, Salminen sanoo. “Mutta ne olivat saman käytävän varressa olevia koppeja. Kuka sanoo, että apinat eivät olleet heitelleet kakkakikkareita toistensa päälle?”

Viime talvena alkanut historian pahin Ebola-epidemia on surmannut Länsi-Afrikassa Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 2000 ihmistä. Joka toinen tartunnan saanut on kuollut viruksen aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen, mutta tauti tarttuu vain suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen eritteisiin, kuten vereen, sylkeen tai virtsaan.