Punaviini suojaa ehkä sittenkin syövältä

Resveratrolin terveysvaikutukset vähenevät, kun annos kasvaa.

alkoholi
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yleensä lääkkeiden ajatellaan vaikuttavan sitä voimakkaammin, mitä suurempi on annos. Tämä ei näytä pätevän resveratroliin, aineeseen jota on pieniä määriä punaviinissä ja esimerkiksi mustikassa.

Resveratrolin on uskottu antavan tummille rypälelajikkeille, mustikoille ja muutamille muille kasveille suojaavia terveysvaikutuksia, ja resveratrolia myydään siksi myös ravintolisänä.

Tutkimukset eivät tähän mennessä ole kuitenkaan pystyneet vahvistamaan resveratrolin oletettuja positiivisia terveysvaikutuksia, vaikka tyypillisissä tutkimusasetelmissa annokset ovat olleet niin suuria, että vaikutuksen luulisi näkyvän.

Mutta syy huonoihin tuloksiin voikin piillä liian suurissa annoksissa, kävi ilmi Science Translational Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa.

Leicesterin yliopiston tutkija Karen Brownin tutkijaryhmä vertasi yhden ison punaviinilasin resveratroliannoksn vaikutuksia aiemmissa kliinisissä tutkimuksissa käytettyihin, jopa 200 kertaa suurempiin annoksiin.

Paksu- ja peräsuolen syövästä kärsivien potilaiden suolistosta löytyi resveratrolia riippumatta siitä, olivatko he saaneet pienen tai suuren annoksen.

Hiirikokeessa taas kävi ilmi, että pienemmät annokset hidastivat perinnöllisen paksu- ja peräsuolisyövän kasvainten kasvua jopa tehokkaammin kuin isot annokset.