Oletko epäiltynä? Aktiivisuusranneke voi antaa alibin

Puettavan tietotekniikan keräämää tietoa voi käyttää todistelussa.

älykellot
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Matkapuhelinten teletunnistetietoja on käytetty jo kauan rikosten esitutkinnassa ja todistelussa tuomioistuimissa. Todisteena oikeudessa on teknisesti kehittyneissä maissa jo jonkin aikaa käytetty myös sähköposteja, viestejä sosiaalisessa mediassa ja satelliittipaikannuslaitteisiin jääviä jälkiä.

Nyt aivan uudet laitteet, kuten puettava tietotekniikka ja älypuhelimien sovellukset, tarjoavat vielä paljon aiempaa enemmän tutkinnassa ja todistelussa hyödynnettävää dataa siitä, missä ihmiset ovat olleet, mitä he ovat tehneet ja kenen kanssa, New Scientist -lehti väittää.

Viime marraskuussa kanadalaisessa tuomioistuimessa asianajajat käyttivät tiettävästi ensi kertaa aktiivisuusrannekkeen keräämää dataa. He edustivat onnettomuudessa loukkaantunutta kunto-ohjaajaa ja pyrkivät todistamaan datan avulla onnettomuuden vaikutukset asiakkaaseensa.

Uusi teknologia antaa ihmisille myös mahdollisuuden suojautua aiheettomilta rikosepäilyiltä. Esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmää käyttäviin älypuhelimien saatava Alibi-sovellus tallentaa tunnin ajan sijaintitietoja, ääntä ja valokuvia puhelimen käyttäjän ympäristöstä ja uusi data korvaa yli tunnin vanhat tallenteet. Se on eräänlainen siviiliversio videokameroista, joita monissa poliisiautoissa ja monilla yksittäisillä poliiseilla on aina mukanaan.

Sijaintitieto voi auttaa todistamaan, missä henkilö oli, ja unen laatua mittaava ranneke voi varmistaa, että syytetty ei ollut tietoisessa tilassa, kun rikos tapahtui.

Tiheä syke voi New Scientist -lehden mukaan jopa tukea epäillyn väitettä siitä, että hän oli kauhuissaan hyökkäyksen tapahtuessa.