Mustat aukot: Ensimmäinen kuva pian mahdollinen

Maailmankaikkeudesta häviää informaatiota, vaikka fysiikan peruslakien mukaan niin ei pitäisi käydä.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ensin niitä ei tunnettu, sitten niihin ei uskottu. Jossain vaiheessa niitä pidettiin uhkana ihmiskunnan olemassaololle ja nyt niistä tuntuu olevan jatkuvasti jotakin uutta kerrottavaa.

Mustat aukot ovat osoittautumassa maailmankaikkeuden tärkeimmiksi kohteiksi. Entisistä astrofysiikan hylkiöistä on tulossa tähtitieteen kuuminta hottia.

Kun fyysikko Rai Weiss yritti 1970-luvulla vakuuttaa kollegoitaan MIT:ssä (Massachusetts Institute of Technology) gravitaatioaaltojen havaitsemiseen pyrkivän tutkimusohjelman mielekkyydestä, häntä neuvottiin unohtamaan koko juttu, koska mustia aukkoja ei ole olemassa.

Nyt Weiss on yhdessä kahden muun alan pioneerin, Kip Thornen ja Ron Dreverin kanssa vahvasti esillä Nobel-ehdokkaana, kun pitkän yrittämisen jälkeen lopulta viime vuonna onnistuttiin havaitsemaan gravitaatioaaltoja. Ja ne todennäköisesti syntyivät kahden mustan aukon törmätessä toisiinsa 1,3 miljardin valovuoden päässä.

Vuonna 2015 havaittu kosminen kolari tapahtui siis 1,3 miljardia vuotta sitten eli samoihin aikoihin, kun maapallon elämä kehittyi monisoluiseksi.