Ikirouta sulaa - metaanikaasu ehkä syynä Siperian outoon kraatteriin

Ilmaston lämpeneminen pakottaa rantakaupungit infrastruktuurin muutoksiin.

ilmastonmuutos
Teksti
Taina Kivelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Syrjäisestä Siperiasta, läheltä Bovanenkovon kaasukenttää, löydettiin heinäkuun puolessa välissä jättimäinen kraatteri. Tutkijat matkustivat Jamalin niemimaalle, nenetsien maan ääreen, selvittämään mysteerin alkuperää.

Tiedelehti Naturen haastattelemat tutkijat uskovat, että jättikraatteri on syntynyt metaanin purkautuessa kovalla paineella läpi pehmenneen maaperän.

Teoriaa perustellaan sillä, että kraatterin pohjalla ilmasta mitattiin 9,6 prosentin metaanipitoisuus, kun tyypillinen pitoisuus on venäläisen arkeologin Andrei Plekhanovin mukaan vain 0,000179 prosenttia. Plekhanov johti kraatteria tutkinutta ryhmää.

Kesän keskilämpötila Jamalin niemimaalla vuonna 2012 ja 2013 oli 5 ºC keskimääräistä korkeampi.  Plekhanovin ryhmän arvion mukaan poikkeuksellinen lämpö on sulattanut ikiroutaa, joka on paineessa pettänyt.

Teoria on vielä alustava ja sen vahvistaminen vaatii jatkotutkimuksia.  Tämä saattaa olla vaikeaa, sillä kraatterin seinämät sulavat ja maa valuu veden mukana kraatteriin, jonka syvyyttä ei ole pystytty luotettavasti arvioimaan, kertoi Plekhanov Nature-lehdelle.