Alzheimerin taudin etenemistä voi hidastaa erikoisjuomalla

Tehostettu elintapaohjaus voi lykätä muistisairauden alkua 5–10 vuodella, uskoo suomalaistutkija.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ravintojuoman on todettu tehostavan aivotoimintaa varhaisesta Alzheimerin taudista kärsivillä.

Juoman vaikutuksia on tutkinut paitsi valmistaja itse myös EU-rahalla Itä-Suomen yliopisto. Sen johtama tuore, usean yliopiston tutkimus osoitti, että kahden vuoden ajan päivittäin nautittuna juoma ehkäisi aivojen kutistumista 38 prosentilla niillä, joilla Alzheimerin tauti oli varhaisessa asteessa.

Lisäksi juoma paransi muistia henkilöillä, jotka kärsivät lievästä kognitiivisesta häiriötilasta. Tämä edeltää usein dementiaa.

Tutkimuksia johtanut Itä-Suomen yliopiston neurologian professori Hilkka Soininen kertoo, että tulokset ovat erittäin arvokkaita, koska ne lisäävät ymmärrystä ravitsemuksellisista tekijöistä, joilla voidaan vaikuttaa Alzheimerin tautiin.

Souvenaid-juoma sisältää omega3-rasvahappoja, uridiinia, koliinia sekä runsaan annoksen E-, B- ja C-vitamiinia kuin myös oroottihappoa, joka on aiemmin tunnettu B13-vitamiinina. Valmistajan mukaan juoman käytöstä on aina sovittava hoitavan lääkärin kanssa.

Soinisen mukaan Alzheimerin tauti on yhä tarkemmin diagnosoitavissa, mutta tautia ei ole kyetty hoitamaan lääketieteellisesti todistettujen hoitojen puuttuessa.

 

Tutkijoiden tiedossa on ollut jonkin aikaa, että ruokavalio voi ehkäistä riskiä dementian kehittymiselle.

”Lisäksi tietyillä ravinteilla on havaittu neurologisesti suojaavia vaikutuksia aivoissa”, kertoo projektin koordinaattori, Saarlandin yliopiston professori Tobias Hartmann.

Hän kuitenkin huomauttaa, että mikään ravintoaine ei yksinään ole tarpeeksi voimakas taistelemaan Alzheimerin kaltaista tautia vastaan.

”Kliiniset kokeet ovat osoittaneet, että avainasia on yhdistää tiettyjä ravintoaineita, jotta niiden tehokkuus vahvistuisi.”

”Tämä on jännittävää, koska se osoittaa, että ilman tehokkaita lääkevaihtoehtoja, olemme todellakin löytäneet jotakin, joka voi auttaa hidastamaan joitakin Alzheimerin taudin tuskallisista oireista – erityisesti niillä, jotka aloittavat hoidon ajoissa.”

Niinpä potilailla, jotka ovat menettäneet vähiten kognitiivisista kyvyistään, on Hartmannin mukaan eniten voitettavaa.

 

Tehostettu elintapaohjelma vaikuttaa muistisairuksien riskiin. Tämä kävi ilmi maailmanlaajuisesti ainutlaatuisesta tutkimuksesta, jota johti dementiatutkija, professori Miia Kivipelto.

Tulokset julkaistiin marraskuussa 2015 arvostetussa Lancet-lehdessä.

Osallistujat olivat jaettuna satunnaisesti kahteen ryhmään siten, että toinen ryhmistä sai tavanomaista elintapaneuvontaa, kun taas toinen sai tehostettua neuvontaa. Tehostettu ohjelma sisälsi ravitsemusneuvontaa, liikunnan ohjausta, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskien hallinnointia.

Tutkimuksessa selvisi, että muistisairauden puhkeamisriski laski tehostettua elintapaneuvontaa saaneiden ryhmällä 31 prosentilla kahden vuoden aikana.

Kivipelto toivoo, että aktiivisella elintapaohjauksella sairastumisen alkua voisi siirtää 5–10 vuotta.

”On arvioitu, että siten muistisairaiden määrä maailmassa jopa puolittuisi”, Kivipelto kertoo. “Se olisi jo todella iso asia.”