Tv-johtajat tv-väkivallasta

televisio-ohjelmat
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kotimaisten tv-kanavien ohjelmajohtajat vähättelevät ainakin oman kanavansa ohjelmien väkivaltaa.

“Lista puhuu puolestaan”

TV1:n ohjelmajohtaja Astrid Gartz ei ole yllättynyt luettuaan SK:n selvityksen pääkanavien väkivaltakohtauksista.

“Minusta lista puhuu puolestaan”, Gartz sanoo.

Gartz pitäytyy kommentoimaan ainoastaan oman kanavansa tarjontaa. Hän ei ole tutkinut muiden kanavien ohjelmistoa niin paljon, että voisi yhtyä käsitykseen tv-väkivallan runsaudesta.

“Ykkösellä väkivaltaa ei ole selvityksessä paljon, koska sitä ei yleensäkään ole paljon. Tulos on kanavan linjan mukainen.”

“En pidä kovin ‘vakavina’ näitä muutamia kohtia, jotka on listattu TV1:n osalta. Itse valtiaissa pääministeri heittää ulkoministerin ikkunasta ulos, mutta siihenhän oli jokin syy – eli he eivät tulleet toimeen toistensa kanssa. Ja animaatiossahan juoni edellyttää jonkinlaista ratkaisua, eikä ikkunasta heittämistä ole esitetty vain itse teon takia”, Gartz sanoo.

“Urheiluruudusta taas on löytynyt kohta, jossa jääkiekkoilijat tappelevat nyrkein. Jos he todella ovat tehneet sen, kuuluu uutisvälitykseen, että se näytetään. TV1 pyrkii välttämään fiktiivisiä väkivaltaisia ohjelmia.”

Ohjelmajohtajana Gartz on perehtynyt tutkimuksiin tv-väkivallan vaikutuksista katsojiin ja tietää, että tutkijoilla on toisistaan poikkeavia käsityksiä. Hän korostaa kaikkia suomalaisia kanavia koskevaa kello yhdeksän sääntöä: ennen kello 21:ä ei pitäisi näyttää lapsille sopimatonta ohjelmaa.

“Tv-yhtiöt suhtautuvat vastuullisesti”

TV2:n ohjelmajohtaja Jyrki Pakarinen ei ole erityisen hämmästynyt SK:n selvityksestä. “Tämä vastasi aika tavalla sormenpäätuntumaa, joka kanavien kokonaistarjonnasta on ollut”, Pakarinen sanoo.

“Mutta tämä on lista yksittäisistä tapahtumista, jotka on irrotettu asiayhteydestään. Tällaisenaan tämä antaa massiivisen eikä välttämättä ihan totuudenmukaista kuvaa kokonaistarjonnasta.”

Onko siis mitään syytä vähentää tv-väkivaltaa?

“Luulen, että kaikki yhtiöt suhtautuvat vastuullisesti ohjelmistojensa sisältöön. En näe syytä dramaattisiin muutoksiin tai tiukennuksiin”, Pakarinen sanoo.

Jos tv-väkivallan vähentämistä haluttaisiin, se olisi Pakarisen mielestä teoriassa mahdollista. Väkivallan määrittely ei kuitenkaan ole itsestään selvää.

“On olemassa itsetarkoituksellista tai raaistavaa väkivaltaa ja sen suhteen pitää olla todella tiukkana kaikilla kanavilla. Sen sijaan TV2:n kohdalla esimerkiksi lauantai-illan saksalaisdekkari on tyypillinen esimerkki perinteisestä ohjelmasta, jonka juonenrakenne on muodostunut klassiseksi. Tapa, jolla rikos tehdään, ei varmasti ole raaistava.”

Entä mikä käsitys ohjelmajohtajalla on tv-väkivallan vaikutuksista?

“Totta kai tv mediana on äärimmäisen voimakas. Jos ohjelmapolitiikka on vastuutonta väkivallan suhteen, sillä on vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen”, Pakarinen sanoo mutta jättää tarkemman arvioinnin asiantuntijoiden huoleksi.

“Tv ei voi olla ulkona todellisuudesta”

MTV3:n ohjelmajohtaja Jorma Sairanen on hyvin epäuskoinen luettuaan SK:n keräämän aineiston. Alkuillasta kirjattiin ylös miekkailukohtauksia, vaikka ohjelmistossa oli silloin Napakymppi ja BumtsiBum.

Selviää, että kohtaukset selittyvät Rautanaamio-elokuvan ja C.S.I.-sarjan ennakkomainoksilla. Muuta yllättävää Sairanen ei selvityksessä MTV3:n kohdalla näe.

“Ainoa ongelma on, että tuollaista traileria esitetään alkuillasta sellaisen ohjelman yhteydessä, johon se ei oikein sovi. Mutta jos mitä tahansa amerikkalaista actionleffaa alkaa katsoa suurennuslasilla hidastaen minuutti minuutilta, niin kyllähän sieltä kohtauksia löytyy, se on selvä.”

Miksi tv:ssä sitten on näin paljon väkivaltaa? Sairasen mielestä kysymys on väärä, jos perusteena on yhden ainoan päivän tv-tarjonta. Kanavavertailu satunnaisen päivän perusteella on hänestä erityisen vaarallista. Pyhäinpäivänä esimerkiksi Neloselta sattui tulemaan kauhuelokuva (Scream) ja kolmoselta toimintaelokuva (Kaappaus raiteilla). Jokin toinen päivä saattaisi hänen mielestään antaa aivan erilaisen käsityksen kanavien välisistä eroista.

Onko tv-väkivaltaa sitten ylipäätään syytä vähentää?

“Onhan sitä liikaa. Olen yhtä lailla kyllästynyt kuin monet muutkin siihen, että Hollywood-elokuvat ovat turruttavankin väkivaltaisia paikka paikoin. Mutta jos elokuvateatterit, videot ja dvd:t niitä näyttävät, niin ei television ole syytä siivota niitä pois. Se todellisuus on joka tapauksessa esillä niille, jotka sitä haluavat katsoa. Ei olisi mitään järkeä, että yksi väline olisi kokonaan ulkona todellisuudesta.”

Sairanen ei pidä tv-väkivallan vähentämistä todennäköisenä, vaikka se teoriassa olisi mahdollista ostoja rajoittamalla. Silti hän ei sitä lisäisikään: “Väkivalta ei todellakaan ole kilpailukeino.”

Entä vaikuttaako tv-väkivalta katsojaan?

“Toiset sanovat, että normaali ihminen, joka ei ole altistunut väkivallanteoille, ei niitä televisio-ohjelmistakaan opi. Toiset taas ovat sitä mieltä, että se stimuloi johonkin”, Sairanen erittelee.

Itse hän ei usko, että televisio olisi lisännyt yhteiskunnan väkivaltaisuutta.

“Antaa väärän käsityksen tv-tarjonnasta”

“Jos otetaan yksittäiset tapahtumat irti asiayhteydestä, televisiotarjonta saadaan näyttämään pahalta, kuten se tässä selvityksessä näyttää”, Nelosen kanavajohtaja Pirjo Airaksinen arvostelee.

“En hyväksy selittämätöntä väkivaltaa, joka ei johda mihinkään ja jonka syyt ja seuraukset eivät selviä. Jos väkivalta on osa tarinaa, niin yleensähän siinä paha saa palkkansa.”

Eli onko tv-väkivaltaa tarvetta karsia?

“Kansainvälinen tarjonta on paljon raaempaa kuin mitä Suomeen otetaan. Minusta Suomessa ohjelmien valinta (kanaville) toimii aika hyvin.”

“Tv:n pitää heijastaa realistisella tavalla sitä yhteiskuntaa missä ollaan, myös draaman keinoin”, Airaksinen sanoo.

Airaksisen mielestä tv-väkivallan vähentäminen olisi periaatteessa mahdollista, mutta hyvin vaikeaa.

“Amerikkalainen tarjonta dominoi markkinoita. Siellä pystytään tuottamaan pitkiä sarjoja, joita tv-yhtiöt tarvitsevat luomaan katselutottumuksia.”

Samalla Airaksinen uumoilee, että tarjonta muuttuu. “Voisin kuvitella, että Amerikan tragedia vaikuttaa amerikkalaiseen tv-tarjontaan. Varmaankin mennään pehmeämpään, perhekeskeisempään suuntaan.”

Mitä tv-väkivallan vaikutuksiin tulee, Airaksinen viittaa muiden kanavajohtajien tapaan ristiriitaisiin tutkimustuloksiin. Lähipiirissään hän ei ole huomannut tv-väkivallan vaikuttaneen mitenkään.

“Ihmisen sosiaalisen tilanteen pitää olla sellainen, että hän muutenkin altistuu väkivaltaisille vaikutteille. Jos on ahdistunut ja paljon muita ongelmia, sitten tv-väkivalta ehkä saattaa olla laukaisevana tekijänä.”