Päivän kuvat: Aho & Soldan ikuisti natsitervehdyksen Helsingissä

Ateneum
Teksti
Elisa Koponen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ihmiset seuraavat, kun neuvostoliittolaiset autot ajavat Mannerheimintietä pitkin vuonna 1941. Kuva Aho & Soldan (Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto / Kirsi Halkola / Lehtikuva)

Nuoret miehet hyvästelevät Suomesta poistuvat neuvostoliittolaiset heil-tervehdyksin. Vuonna 1941 jatkosodan alkaessa Neuvostoliiton suurlähetystö Helsingissä lakkautettiin. Tilalle tulivat saksalaiset liittolaiset.

Aho & Soldanin ottama kuva on yksi monista veljesten ikuistamista Suomi-kuvista. Veljekset Heikki Aho ja Björn Soldan tunnetaan kotimaisen valokuvan ja elokuvan pioneerikaksikkona. He rakensivat modernia Suomi-kuvaa ottamillaan uutiskuvilla, ulkoministeriön tilaamilla propagandafilmeillä ja dokumenttielokuvilla.

Ateneumin taidemuseossa juhlitaan nyt veljesten uran uurtavaa työtä näyttelyllä Suomi kutsuu – Aho & Soldan. Näytteillä on muun muassa matkailuelokuvia. Ahon & Soldanin 1930-luvun matkailuelokuvilla yritettiin brändätä Suomea ja houkutella maahan turisteja. 1940-luvun aiheet olivat synkempiä veljesten kuvatessa sotaa.

Vuonna 1925 perustettu yritys kuvasi yhteensä yli 400 filmiä. Yrityksen tuotoksia tilasivat pääasiassa suomalaiset yritykset kuten Fazer, Outokumpu ja Arabia. Aiheet vaihtelivat kauniista Suomi-kuvasta yhteiskuntamme teollistumiseen ja arjen ongelmiin.

Helsingin suurtulva vuonna 1937.

Monista Aho & Soldanin kuvien taustoista ja kuvausajankohdista ei ole saatavissa tarkkaa tietoa. Tulvakuvasta tiedetään vain, että Rautatientorilla vedessä rykivät autot kärsivät Helsingin suurtulvasta. Ei myöskään tiedetä, kumpi veljeksistä otti kuvan, sillä kaikki työt signeerattiin yrityksen nimellä.

Heikki Aho oli koulutustaustaltaan diplomi-insinööri. Häntä kiinnosti tekniikka ja valokuvaus. Ahoa kehuttiin taitavaksi kuvaajaksi ja leikkaajaksi. Björn Soldan taas valmistui taidekoulusta, ja hänen taiteellista näkemystään arvostettiin. Aho ja Soldan ovat kirjailija Juhani Ahon poikia.

Suomalaisen dokumenttielokuvaperinteen sanotaan syntyneen Ahon ja Soldanin kautta. Pioneeriparivaljakon mukaan onkin nimetty DocPoint-elokuvafestivaaleilla jaettava Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto.

Lähteet: Valtion taidemuseo, DocPoint