Mariska luo taas kerran nahkansa – ”Krishnamurtin löytäminen räjäytti tajunnan”

Sielunhuollossa olennaiseksi osoittautuivat muut ihmiset.

musiikki
Teksti
Petri Silas
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mariska on kulkenut ainutlaatuisen polun punkista räpin ja anarkistisen iskelmän kautta muun muassa Jenni Vartiaisen hittien tekstittäjäksi.

Työn alla pyörii alati sanoituksia Jari Sillanpään kaltaisille supertähdille, mutta viime ajat helsinkiläisnainen on keskittynyt omaan tekemiseen – tulevaa levyään pohjustavan Itserakkausjuttuu-singlen hengessä.

Tärkeä laukaiseva tekijä oli hänen isänsä kuolema vuoden 2014 lopulla. Käynnistyi ”oma vallankumous”, jonka myötä moni elementti notkahti uuteen asentoon.

”Otin breikkiä, muokkasin elämäntyyliäni. Halusin kosketuksiin todellisuuden kanssa ilman pehmikkeitä”, Mariska kertoo.

”Poistin joksikin aikaa kuvioista kaikki stimulantit, kahvin mukaan lukien. Kokeilu onnistui, pääsin paremmin sisään tunteisiini ja hankalienkin asioiden prosessointiin.”

 

Kun arjen kohtasi raakana, myös musiikin tekeminen sai tuoreet raamit.

”Päätös sulkea pakoreitit kauhistutti, mutta onneksi luovuus ei kärsinyt, vaikka en viettänytkään koko ajan railakasta taiteilijaelämää.”

Välittäjäaineiden poisto yhtälöstä riisui perusasiat paljaiksi.

”Herätin juoksuharrastukseni henkiin ja aloin muutenkin liikkua luonnossa. Siinä auttoi ystäväni koira Viiru, suuri opettaja ja elämän pehmittäjä. Kotona oli koira, kun olin skidi, joten tuntuu yhä luontevalta mennä välillä koiraseurassa metsään. Kyllä pääkaupunkiseudullakin pääsee salaa puita halailemaan, jos ei anna Lahden motarin taustahuminan haitata!”

 

Television jo aiemmin hylännyt Mariska etsi spirituaalista ohjausta ja lohtuakin kirjoista ja internetistä.

”Luin paljon filosofiaa ja vähän runoja. Krishnamurtin löytäminen räjäytti tajunnan. Siinäpä radikaali, raikas mies, jonka teksteissä ja Youtube-puheissa riittää ammennettavaa.”

Pian alkoi lyyrikolle tärkeä proosakin maittaa.

”Fiktio ei hetkeen uponnut, mutta hiljan tartuin romskuun. Tuntui, että Sinuhe pitää tsekata uudestaan, ja sitä olenkin joka ilta vähän lukenut.”

 

Sielunhuollossa olennaiseksi osoittautuivat muut ihmiset.

”Kävin kesän mittaan frendien keikoilla ja harrastin kotimaan reissailua. En seuraa skeneä medioiden kautta, mutta livemusasta tykkään. Ilosaarirockissa pissasin hunajaa kuullessani yllättäen huikeaa Pekko Käppiä.”

Konserttioloissa mieli ja keho alkoivat kaivata tuttuja elämyksiä.

”Tarve laulamaan polttaa koko ajan enemmän, enää ei karaoke riitä. Festareilla tajusin, että minun kuuluu tehdä nyt henkeä kohottavaa matskua”, Mariska pohtii.

”Musiikin yhteinen elävänä kokeminen on jotenkin jumalallista. Olen tehnyt itselleni aina aika raskaita tekstejä, mutta nyt keskityin tanssiin, lauluun ja riemuitsemiseen.”

Vaikka elävä musiikki maittaa, on radion kuuntelu ammattisanoittajalle usein työlästä.

”Se ei ole minulle rentouttavaa touhua, koska lyriikoita tulee kuunneltua liian usein ikään kuin punakynä kädessä. Oma tekeminen voittaa kuuntelemisen, se on paljon mielekkäämpää energian käyttöä.”

 

Yleisön eteen Mariska astuu marraskuussa uuden levyn myötä.

Maistiaisena julkaistu Itserakkausjuttuu on pinnalta poppia, pohjalta puhdasta voimaannutusta. Mariska taitaa tietää, että ihminen on vastaanottavaisimmillaan, kun hymyilee.

”Kepeä kappale vie viestin parhaiten perille. Sormella osoittelulle on aikansa, mutta nyt kokeilen tavoittaa isot yleisöt. Vanhan viisauden mukaan vallankumous tehdään puku päällä. Minun kohdallani se tarkoittaa poppia.”

Ajatus nurkkakuntaisuudesta tuntuu vieraalta.

”Punkissakin oli mielestäni se ongelma, että sanomaa julistettiin lähinnä omalle porukalle.”

Tuoreen musiikin tekoon otti osaa Kukkurukuu-levyltä (2012) ja kauempaakin tuttuja nimiä. Uutta verta luovuttivat esimerkiksi Cheekin taustajoukot.

”Jokunen biiseistä syntyi itse pianolla tai kitaralla soinnuttelemalla, suuren osan tein silti muiden kanssa. Oli virkistävää touhuta niin Riisin (RZY eli Antti Riihimäki) kuin Kymppilinjan Sami Grönroosinkin kanssa.”

Juttu julkaistu 2.10. klo 21.30, juttua muokattu 5.10. klo 13.23: kuvaajan nimi korjattu.