Bo Kaspers Orkester tekee pesäeroa yhden hitin ihmeisiin

Skandinaavien kestosuosikki on esittänyt soulpopjazziaan jo neljännesvuosisadan.

musiikki
Teksti
Maria-Kaisa Jurva
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Harjoitukset ovat tauonneet. Ruotsalaisen soulpopjazzbändin Bo Kaspers Orkesterin kaksi jäsentä hengähtävät Tukholman keskustassa levy-yhtiön tiloissa. Ollaan suuren Pohjoismaiden kiertueen kynnyksellä. Edellisellä viikolla bändin yhdestoista albumi Redo att gå sönder kipusi Ruotsin albumilistan kärkeen.

”Tosi hauskaa, erityisesti kilpailuhenkiselle levy-yhtiön väelle, sillä nyt he voivat sanoa kollegoilleen: meidän jengi on numero yksi!” laulaja Bo Sundström nauraa.

Rumpali Fredrik Dahl on hänkin tyytyväinen.

”Olemme ensisijassa hyvä live-bändi. Niin me aloitimme uramme. Levyt ovat meille mahdollisuus päästä jälleen soittamaan livenä.”

Usein heille sanotaankin, että he kuulostavat paremmalta livenä kuin levyllä.

Live-henki on haluttu tuoda eläväksi myös tuoreella levyllä. Bändi on tehnyt musiikkia uudenlaisella, raikkaalla otteella: tuotettu musiikki on saanut jäädä, jotta voidaan lähentyä musiikin ydintä – läsnäoloa ja energiaa.

”Päätimme aikaisessa vaiheessa, ettemme tee tietokoneella tuotettua vaan soitetun levyn. Saimme siitä uutta intoa. Pidämme kovasti yhdessä soittamisesta ja siinähän me oikeastaan olemmekin parhaita”, Dahl pohtii.

 

Levyjen julkaisun ja kiertueiden väliin mahtuu paljon vapaata, luovaa aikaa, jolloin musiikkiin voi syventyä. Bo Sundström innostui opiskelemaan vanhoja ikivihreitä The Great American Songbook -suurteoksesta. Hän halusi kehittää sävelkorvaansa laulujen ja melodioiden kirjoittamiseen. Yhä uudelleen ja uudelleen hän kuunteli ja jammaili Nat King Colen, Frank Sinatran ja Ella Fitzgeraldin suurenmoisten biisien tahtiin.

”Fantastisia, älyttömän hienosti keksittyjä sävelmiä! Silloin huomasin, että olin kaivannut sävelmiä meidänkin musiikkiimme. Tällä levyllä niitä on enemmän.”

Albumi on levytetty Tukholmassa, legendaarisella Atlantis-studiolla, jossa myös Abba, Elvis Costello ja Lenny Kravitz aikoinaan levyttivät. Perinteikäs Atlantis on yksi Euroopan parhaiten varustettuja ja säilyneitä studioita. Nykyään sellaiset alkavat olla katoavaa kulttuuriperinnettä.

”Toivomme, että ihmiset kuuntelisivat koko levyämme, eivätkä vain muutamaa kappaletta sieltä täältä. Teemme musiikkiamme kokonaisuutta ajatellen. Juuri tämä tietty kokoelma biisejä on se tärkeä juttu”, Bo Sundström selittää.

Tällä tavalla bändi tekee pesäeroa esimerkiksi Idols-artisteihin ja muihin yhden hitin ihmeisiin.

 

Usein puhutaan bokaspersmaisesta soundista, joka oli olemassa alusta lähtien. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta, kun bändi soitti ensimmäisen kerran yhdessä. Musiikille tyypillinen pehmeä jazz-poljento on yhä voimissaan.

”Musiikkimme on sekoitus poppia, soulia, jazzia ja laulelmia. Ja me laulamme ruotsiksi.” Bo Sundström luonnehtii.

Bändin yksi vahvoista yhteisistä nimittäjistä on rakkaus eri tyyleihin. Ne omaksutaan helposti, mutta bändi tekee tyylisekoituksesta omannäköistään. Uudella levyllä on jopa diskobiisi, joka sattuu olemaan rumpalin lemppari.

”Minulla oli pitkä ja vaikea diskokausi lapsuudessani. On vapauttavaa saada vihdoin soittaa 70-luvun diskoa!” hän sanoo.

”Biisi on sairaan hauska myös esittää! Sehän ei ole mikään synkkä laulu. Siinä kuuluu Michael Jackson, Diana Ross, Bee Gees, Earth Wind And Fire… painoimme sekaan kaikki referenssit, joita meillä on”, Sundström innostuu.

Laulujen tekstit ovat usein elämänfilosofista pohdintaa, josta huokuu kaiho ja karhea romantiikka.

”Läheskään kaikki mitä kirjoitan ei ole hyvää, mutta joskus hitto soikoon osun nappiin! Musiikkimme ei ole erityisen machoa. Siinä kuuluu kuinka itsetuntemus kuultaa haurauden läpi”, biisinikkari Sundström filosofoi.

Bändikollega on samaa mieltä, hänen mielestään kaikki bändin jäsenet ovat ”äidin poikia”.

Suomessa Bo Kaspers Orkester on esiintyneet lukuisia kertoja sekä pienissä klubeissa että suurilla areenoilla.

”Pori Jazz on suurinta mitä olemme tehneet. Se oli valtava kokemus meille. Toivottavasti saamme tulla sinne joskus uudestaan”, Dahl haaveilee.

 

Bo Kaspers Orkester Helsingissä 28.11. Tavastialla ja 29.11. Kulttuuritalolla.