Lasten sotaromaanissa taistellaan ripulia vastaan ja opitaan biologiasta – viihdyttävällä tavalla

Arvio: Sankaribakteeri Probus seikkailee sairastavan lapsen sisällä.

kirjat
Teksti
Elina Venesmäki
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Maitohappobakteeri Probus viettää lapsuutensa piimäpurkissa, ja hän tietää, että edessä on tehtävä. Lapsen suolistoon on pesiytynyt pahoja bakteereita, joihin edes antibiootit eivät tehoa. Ehkä bakteerikolonna voi auttaa?

Suolistoseikkailu jatkaa kirjasarjaa, joka opettaa ihmisen biologiaa lapsia kiinnostavassa muodossa. Avausosa Filius ja elinkaikkeuden arvoitus ilmestyi 2013.

Filosofian tohtorin ja biokemian dosentin Leena Valmun kirjoittama ja Lasse Rantasen kuvittama kirja on kaunis. Tekstiä ja vaikeita sanoja on paljon. Samalla taistelusaaga on niin koukuttava, että aika pienikin haluaa kuulla lisää.

Päähenkilöt ovat hyviä bakteereja: Probus Lactobacillius, Bifidus Lactis, Acidina Philus, Serafina Thermophilus, Broidis Fragilis. Pahikset ovat patogeenisia, tautia aiheuttavia Diffiksia. Apuun rientävät myös valkosolut tehokkaine ohjuksineen. Kirja noudattaa sotaromaanien perinteitä. Broidis puhuu murretta Tuntemattoman sotilaan hengessä.

Kai tarinan kannalta on tärkeää, että bakteereilla on sukupuoli, mutta ehkä ilmankin olisi pärjätty. Pilleripurkista saapunut Serafina Thermofilus saa taistelussa vastuulleen sairaanhoidon ja toisella tyttöbakteerilla Acidina Philuksella on pitkät silmäripset ja hiuskiehkura. Tehtävänjaossa hän pääsee sentään rakentamaan miinoja. Yksi heterobakteeripari päätyy naimisiin.