Jyrki Vainonen: "Veroratkaisut ovat kulttuuritekoja"

Kirjailijaliiton uusi puheenjohtaja valmistautuu vaaleihin.

kirjat
Teksti
Tero Alanko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vaalivuosi vaikuttaa myös Suomen Kirjailijaliiton uuden puheenjohtajan Jyrki Vainosen työhön.

”Joudun miettimään edunvalvonta-asioita normaalia enemmän. Pyrin keskittämään poliitikkotapaamisia tälle keväälle, mutta toki heidän puheilleen pyrkii moni muukin”, Vainonen kertoo.

”Toinen tärkeä asia on vähälevikkisen kirjallisuuden asemasta huolehtiminen. Sen suhteen eletään nyt vaikeita aikoja. On tärkeää, että kaupoissa on muutakin kuin bestsellereitä.”

Vuodenvaihteessa toimessaan aloittanut Vainonen sanoo, että on sinänsä sama, missä formaatissa kirjoja myydään, kunhan ne löytävät tiensä lukijoiden käsiin. Hän ei kuitenkaan usko sähköisten kirjojen valtaavan alaa yhtä nopeasti ja rajusti kuin digimyynti on syrjäyttänyt fyysiset tuotteet musiikin puolella.

”Luultavasti kaikki tapahtuu paljon hitaammin kuin musiikissa ja menee tuskin koskaan yhtä pitkälle. En usko, että perinteinen kirja katoaa. En voisi kuvitella asuvani kodissa, jossa ei ole kirjahyllyjä täynnä kirjoja.”

 

Moneen muuhun maahan verrattuna uudet kirjat ovat Suomessa hävyttömän kalliita. Siihen on Vainosen mukaan kaksi selkeää syytä: pienemmät painokset ja kohtuuton verotus.

E-kirjojen 24 prosentin arvonlisävero tekee niistä lähes yhtä kalliita kuin paperikirjoista, vaikka paino- ja varastointikuluilta vältytään.

”Yksi Kirjailijaliiton vaalitavoitteista on saada e-kirjojen verotusta laskettua. Veroratkaisutkin ovat kulttuuritekoja. Kaiken lisäksi ne ovat helposti toteutettavissa.”

 

Jyrki Vainonen on itse julkaissut neljä romaania sekä neljä novelli- tai esseekokoelmaa. Hän on myös suomentanut paljon etenkin irlantilaista kirjallisuutta.

Tänä vuonna häneltä ilmestyy yksi uusi teos ja yksi käännös. Irlantilaisen W.B. Yeatsin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Vainonen on kääntänyt valikoiman hänen runojaan.

”Toinen julkaisu on reseptikirjan muotoon verhottua yhteiskunnallista satiiria. Olen kirjoittanut sitä pitkään kaiken muun ohella. On aina kiinnostavaa nähdä, miten satiiria meillä Suomessa luetaan.”