Arvio: Åsne Seierstadin kirja luo uskottavan kuvan Anders Behring Breivikistä

Yksi meistä antaa vastauksia Miksi?-kysymykseen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Åsne Seierstadinteos Yksi meistä ei kerro vain 77 norjalaista julmasti tappaneesta Anders Behring Breivikistä. Teos on moninäkökulmainen, vankkaan journalistiseen työhön pohjautuva dramatisointi kolme kesää sitten maailmaa järkyttäneestä Utøyan saaren murhenäytelmästä ja norjalaisesta yhteiskunnasta.

Kokenut toimittaja on haastatellut Breivikin tuntevien ihmisten lisäksi uhrien sukulaisia ja nostanut muutaman nuoren kehitystarinan kulkemaan Breivikin joukkotuhosuunnitelmien rinnalla.

Niin hän näyttää tulevaisuudenuskon ja optimismin, joka katkesi silmittömään ampumiseen. Arkisten yksityiskohtien tuominen esiin on kirjallinen kerronnan keino, joka lisää teoksen koskettavuutta.

Julmasti, vähäisillä lauseilla Seierstad osoittaa myös, että uhrimäärä olisi saattanut olla merkittävästi pienempi, jos yksi muistilappu olisi rekisteröity aiemmin ja poliisin kommunikaatio olisi toiminut.

Vaikka trilleriksi rakennettu kirja on tosipohjainen, se ei vaikuta tirkistelyltä, mässäilyltä tai syytökseltä.

Laajimmin Seierstad käsittelee Anders Behring Breivikin kehitystä monikulttuurisuutta ja ”marksisteja” (sosialidemokraatteja) kiihkomielisesti vastustaneeksi kolmekymppiseksi. Miksi?-kysymykseen on etsitty ja esitetty lukuisia vastauksia.

Seierstadin luoma kuva yksinäisestä, huomiota ja rakkautta kerjäävästä pojasta on tietenkin tulkinta, mutta teos tuntuu uskottavalta, sillä väittämisen sijaan Seierstad kuvaa.