Arvio: Aloittelevan lintuharrastajan värikäs perusteos

Suomen linnut -opas auttaa myös linnunlaulun tunnistamisessa.

kirjat
Teksti
Risto Nevanlinna
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valokuviin perustuvat lintuoppaat ovat kehittyneet digikuvauksen aikakaudella harppauksin. Luontokirjailija Lasse J. Laineen Suomen linnut tarjoaa oivan esimerkin: 345 lintulajia esittelevän kirjan sivuilla on erinomaisia otoksia monenlaisissa puvuissa olevista linnuista – sekä lisäksi lentokuvia esimerkiksi kiljuhanhen, kyhmyhaahkan ja rantakurvin kaltaisista harvoin tavattavista lajeista.

Suomen linnut soveltuu parhaiten lintuharrastustaan aloitteleville. Laine kuvailee lyhyesti ja eläväisesti, minkälaisessa ympäristössä, missä päin Suomea ja mihin vuodenaikaan mikäkin laji on todennäköisintä tavata. Pukutuntomerkkien kuvaukset ovat suppeita, mutta niiden sekä valokuvien avulla on mahdollista päästä jyvälle siitä, miten päädytään oikeaan lajinmääritykseen. Tähän ohjastaa myös kirjan alussa oleva perustieto lintujen tunnistamisesta, rakenteesta ja käyttäytymisestä. Lintujen tunnistaminen on usein vaikeaa ja siinä voi kehittyä vain yrityksen ja erehdyksen kautta.

 

Hyödyllisen lisän fyysiselle kirjalle tarjoavat kustantajan nettisivuilta löytyvät ääninäytteet. Niiden opetteleminen kannattaa, sillä hyvin usein lintuhavainto perustuu pelkkään ääneen. Esimerkiksi satakielen laulua voi kuulla Oulun eteläpuolisessa Suomessa alkukesällä yhä yleisemmin, mutta lehvästön kätköissä piilotteleva lintu näyttäytyy vain kaikkein kärsivällisimmälle katsojalle. Isoon taskuun sopiva kirja kulkee helposti mukana maastossa, mutta äänten toistaminen ei onnistu ainakaan yleisimmillä mobiiliselaimilla, kotikoneella kyllä.

Kirjan lintutieto on tuoretta eikä aina ilahduttavaa. Hyvin monen suomalaisille tutun pesimälajin kohdalla toistuvat sanat silmälläpidettävä, vaarantunut ja uhanalainen.

Keltavästäräkki, kivitasku, suokukko ja miltei kaikki sukeltajasorsat vähenevät. Peltosirkku oli runsaslukuinen vielä 1980-luvulla, mutta kanta on romahtanut ja nykyään laji on erittäin uhanalainen ja vaarassa hävitä Suomesta kokonaan. Voittajiin kuuluvat puolestaan laulujoutsen ja merikotka, joista on kehkeytynyt suomalaisen linnuston- ja luonnonsuojelun symboleja. Myös sopeutuvaisen kurjen voittokulku on helppo todeta muutonseurantapaikoilla keväin ja syksyin.

Joissakin kohdin kirjaan olisi kaivannut lisää tarkkuutta. Kivillä ja kareilla seisova merimetso ei levitä siipiään kuivatellakseen niitä. Heinätavin pesimäkannaksi Laine ilmoittaa hyvin optimistisesti 2 500 paria, mikä on selvästi enemmän kuin viimeisin kannanarvio vuodelta 2010, ja laji on edelleen taantunut voimakkaasti.