Anne Holmlund

Anne Holmlund
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
anne holmlund

Stasi ja muut menneisyyden haamut eivät pelota sisäministeriä. Hän on tottunut elämään aaveiden kanssa.

 

Teksti Matti Simula
Kuva Kaisa Rautaheimo
(SK 43/2007)

Komeassa puutalossa kummitteli. Ilmiöt hämmästyttivät taloon muuttanutta perhettä. Parissa vuodessa tilanne rauhoittui. Jotakin outoa “Viikkarin”, Porin viidennen kaupunginosan rakennuksessa yhä oli.

“Heräsin usein yöllä kolmen ja neljän välillä. Ikään kuin joku olisi herättänyt minut. Huoneessa aiemmin asuneella isoveljelläni oli samanlaisia kokemuksia. Samoin äidilläni”, muistelee yli 700-neliöisen talon silloinen asukas, nykyinen sisäministeri Anne Holmlund (kok).

Aamuöisiä ilmiöitä on selitetty entisen omistajan vuorokausirytmillä.

“Metsästysreissuilleen lähtevä professsori J. W. Hjelmann herätteli kotiapulaistaan noihin aikoihin eväänlaittoon. Suhtauduimme kummitteluun huvittuneesti. Kun taulu tai peili putosi seinältä, joku muisti aina tokaista, että ‘professori on liikkeellä’.”

Aikuisten maailmasta kiinnostunut tyttö hylkäsi varhain paperinuket. Yhteiskunnalliset televisio-ohjelmat ja isän poliittisen toiminnan avustaminen lumosivat kuopuksen alle kymmenvuotiaana. Eräiden vaalien alla hän nuoli postimerkit 6 000 kirjeeseen.

“Yökkis, muistan vieläkin kamalan liiman maun suussani.”

Holmlund on ties monennenko polven porvari. Hän on sitä, viitataanpa porvari-sanalla poliittiseen ajattelutapaan tai historialliseen säätyyn. Jo ministerin isän isovanhemmat olivat paakareita. Porin seudun väki osti sukupolvien ajan leipänsä ja konditoriatuotteensa, kalansa ja siirtomaatavaransa Holmlundin liikkeistä. Perhe omisti myös kahvilan ja lahjatavaraliikkeen.

“Isäni opetti minut laskemaan neljävuotiaana. Olin ylpeä, kun sain iltaisin laskea päivittäiskassojen kolikot.”

Anne tottui työskentelemään myymälöissä heti, kun nenänpää ylsi näkymään tiskin takaa.

“Flikka, ole oma itsesi”, neuvoi isä tulevaa poliitikkoa tämän tästä.

Edesmenneellä isällä oli suuri vaikutus nykyiseen sisäministeriin: “Isä ei koskaan sanonut, että en voisi tehdä jotakin, koska olen tyttö tai koska olen nainen. Päinvastoin. Hän rohkaisi minua aktiivisuuteen.”

Kaikki porilaiset tunsivat isän, Ilmari Holmlundin. Originelli talousneuvos osallistui vuosikymmenet kotikaupunkinsa kunnallispolitiikkaan. Hän ei sopeutunut ahtaisiin puolueraameihin. Mies ehti edustaa kokoomusta, liberaaleja sekä jo ammoin kuopattua Suomen yksityisyrittäjien puoluejärjestöä.

Valtakunnallista julkisuutta Ilmari Holmlund sai yrittäjäpuolueen puheenjohtajana 1979 eduskuntavaaleissa. 15-vuotias tytär matkasi isänsä mukana Helsinkiin tukeakseen tätä tv- ja radiostudioilla: “Olin yllättynyt, kun Ele Alenius auttoi erään väittelyn jälkeen Pasilassa takin ylleni.”

Ministeri uskoo oppineensa isältään suvaitsevaisuutta. Oikeistolainen liikemies perusti muun muassa Suomi-Kiina-seuran Porin osaston. Hän kuului myös Suomi-Albania-seuraan ja vieraili kahdesti Pohjois-Koreassa. Toki hän oli myös Porin Suomi-Amerikka-yhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen hallituksen jäsen.

“Kansainvälisyys oli meillä aina läsnä. Kotonamme kävi valtavasti vieraita, suomalaisia ja ulkomaalaisia. Ministereitä, suurlähettiläitä, taiteilijoita ja myös aivan tavallisia ihmisiä.”

Vireimpinä vuosinaan isä-Holmlundin periaatteena oli tehdä yksi aloite jokaisessa valtuuston kokouksessa. Jäykänkankeat satakuntalaiset saivat nikoteltavaa 1980-luvun alussa, kun neuvos esitti nakurannan perustamista Yyteriin. Aloite meni läpi. Miehen poliittisen uran monumentti on ollut dyynien keskellä yli 20 vuotta.

Tytär ei ole testannut rantaa: “Se on naturistien hommaa. Hyväksyn erilaiset ihmiset, myös naturistit. Itse kuitenkin nakuilen vain kotimökillä Kokemäen Sääksjärvellä.”

Varakkuudestaan ministeri ei haluaisi puhua: “En pidä sitä merkittävänä asiana.”

Rikkain nykyministeri hän kuitenkin on. Holmlundilla on osake- ja liikehuoneistoja eri puolilla Poria. Sijoituksista kertyy 75 000 euron vuosituotot.

Ulvilalainen on myös valtioneuvoston velkaisin jäsen. Sijoitus- ja tulonhankkimislainoja on 660 000 euroa.

Holmlund on paitsi rikkain ja velkaantunein, myös tuntemattomin ministeri: “Olen ministeri Mikä-Sen-Nimi-Nyt-Olikaan”, hän ironisoi: “Koti ja puolisoni ovat yksityisasioitani. En juokse kokkareilla tai näyttelyiden avajaisissa. En ole muotitietoinen, eikä vaatekaapissani tai meikkipussissani ole mitään katsomisen arvoista.”

Eduskuntaan hän nousi ensi kerran varasijalta 2002, kun Olli-Pekka Heinonen (kok) siirtyi Yleisradion johtajaksi.

“Olen elänyt myös ennen vuotta 2002, vaikka en pääkaupunkiseudun näkökulmasta ehkä olisikaan”, nauraa Ulvilan valtuustoon ensi kerran vuonna 1988 valittu yrittäjä.