Tulitikkuleikit: Alaikäiset ovat itse korvausvastuussa vahingoista

alaikäiset
Teksti
SKnetin toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Sammutustöissä oli paikalla 25 pelastusyksikköä ja n. 80 palomiestä.

Tulella voi hetkessä saada aikaan miljoonavahingot. Jos tuhotyön on tehnyt alaikäinen, vanhemmilla ei periaatteessa ole velvollisuutta maksaa mitään. Lapsi maksaa, kun alkaa tienata rahaa.

Tuusulan Vaunukankaan koulun palon vahingoiksi on arvioitu yli miljoona euroa. Kaksi 12-vuotiasta tyttöä on tunnustanut sytyttäneensä palon. Tytöt kertoivat poliisin kuulusteluissa pudottaneensa ilotulitteen koulunsa seinustalla olevaan paperinkeräysastiaan ja panneensa kannen kiinni. Tuli levisi roskalaatikosta nopeasti koulun seinustaa pitkin katolle ja sytytti katon palamaan. Sammutustöissä oli paikalla 25 pelastusyksikköä ja n. 80 palomiestä.

Tuli levisi roskalaatikosta nopeasti koulun seinustaa pitkin katolle ja sytytti katon palamaan.

Sirkustemppuja, joissa vaatteet sytytetään palamaan tai ehkä testi siitä, miten hajuvedellä valeltu peukalo kestää tulta. Huonoja leikki-ideoita, jotka kuitenkin pälkähtävät yllättävän monen lapsen päähän.

Lasten tulitikkuleikit ovat paljon yleisempiä kuin vanhemmat arvioivat, sanoo lasten tulenkäsittelyä tutkinut kasvatustieteiden tohtori Brita Somerkoski.

Hän muistuttaa, että tulella voi hetkessä saada aikaan miljoonavahingot, kun vaikkapa graffitimaaleilla se on huomattavasti vaikeampaa.

“Tuli on elementtinä ihan toisenlainen kuin muut, mitä lapset käyttävät”, Somerkoski huomauttaa.

Reilu viikko sitten sattuneen, kahden 12-vuotiaan tytön sytyttämäksi epäillyn Tuusulan koulupalon vahingoiksi on arvioitu yli miljoona euroa. Palon uskotaan saaneen alkunsa roska-astiaan laitetusta ilotulitteesta.

Vanhempien
velvollisuus valvoa

Nuoren sytyttäjän vanhempi voi joutua korvaamaan vahingot, jos katsotaan, että hän on laiminlyönyt lapsen valvonnan. Alaikäiset ovat kuitenkin lähtökohtaisesti itse korvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista, kertoo Finanssialan keskusliiton lakimies Outi Pennanen.

Pennasen mukaan vanhemmilla ei periaatteessa ole velvollisuutta maksaa mitään, ellei heidän katsota laiminlyöneen valvontavelvollisuuttaan. Etenkin suurten vahinkojen kohdalla toimitaan usein niin, että korvaukset jäävät lapsen itsensä maksettavaksi sitten, kun hän alkaa tienata rahaa.

“Käytännössä vanhemmat kuitenkin yleensä maksavat”, Pennanen sanoo.

Korvausta määriteltäessä huolimattomuutta ja teon tahallisuutta arvioidaan samoin kuin aikuistenkin vahingontekijöiden kohdalla. Arviointi suhteutetaan kuitenkin lapsen ikään ja siihen, millaista toimintaa samalla kehitystasolla olevilta lapsilta yleisesti ottaen voidaan odottaa.

Alaikäisten korvauksia usein myös sovitellaan kohtuullisemmiksi. Korvauksiin vaikuttaa tahallisuuden lisäksi myös muun muassa se, millaisesta teosta on kyse ja kuinka varakkaita tekijä ja vahingon kärsijä ovat.’

Rakennukset
kalleimpia kohteita

Finanssialan keskusliiton apulaisjohtajan Risto Karhusen mukaan tulipalon sytyttää tahallaan tyypillisimmin keski-ikäinen mies, joka tekee tekonsa juovuksissa.

Tulipalon sytyttämisen motiiveja voivat olla muun muassa kosto, mustasukkaisuus, hetken mielijohde tai muun rikoksen peittely.

Rikoksen peittely näyttäisi olleen kyseessä esimerkiksi Rovaniemellä vuoden alussa sattuneessa tapauksessa, jossa poliisi epäilee tekijän sytyttäneen asunnon tuleen henkirikoksen peittelemiseksi.

Karhusen mukaan osa tahallaan sytytetyistä paloista on sytytetty vakuutuskorvauksen toivossa. Monella sytyttäjällä on myös mielenterveysongelmia. Varsinaisia pyromaaneja on melko pieni osa sytyttäjistä.

Tyypillisiä tuhopolton kohteita ovat muun muassa roskalaatikot, autot, talot ja kirkot. Suuria vahinkoja aiheutuu etenkin rakennuspaloista, erityisesti kirkkojen, tuotantolaitosten tai koulujen paloista.

Finanssialan keskusliiton mukaan tuhopolttojen aiheuttamat vakuutusmenot vaihtelevat vuosittain. Esimerkiksi Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto aiheutti menoihin merkittävän piikin. Palon vahingoiksi tuli yli 5 miljoonaa euroa.

Teksti
SK netin toimitus
Heta Lievonen / STT

Kuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva